zadanie
ułomny: ile rozwiązań całkowitych ma równanie postaci x1 + x2 + x3 + x4 = 12, jeżeli x1 ≥ 1, x2 ≥ 2, x3
≥ 3, a x4 > 0 ?
11 wrz 12:45
ułomny: bardzo proszę o pomoc!
11 wrz 13:01
daras: policz sobie, chyba 56
11 wrz 13:53
ułomny: prosiłbym o podanie sposobu obliczenia tego zadania. Nie zaliczą mi jak podam samo rozwiazanie
11 wrz 14:51
daras: nie znam sposobu, po prostu policzyłem...w pamięci
11 wrz 14:54
ułomny: wiem, wiem i dzięki za podpowiedź

Głowie się i troję i nie wiem jak to ugryźć
11 wrz 15:02
Godzio:
Typowo kombinatoryczne rozwiązanie, bez specjalnego myślenia, schemat (dla równań podstawowych,
a do takich to sprowadzamy) pewnie był na zajęciach.
Najpierw odejmijmy, żeby każda zmienna była (po prostu) nieujemna (prócz x
4)
x
1 − 1 + x
2 − 2 + x
3 − 3 + x
4 = 12 − 6
Przyjmijmy y
1 = x
1 − 1, y
2 = x
2 − 2, y
3 = x
3 − 3, y
i ≥ 0, i =1,2,3 oraz niech y
4 = x
4
oraz y
4 ≥ 0 (zaraz dowiesz się dlaczego tak)
Mamy równanie y
1 + y
2 + y
3 + y
4 = 6, gdzie każda zmienna jest nieujemna, i takie coś jest
proste, liczba całkowitych rozwiązań to
No dobra, ale x
4 > 0, rozważmy zatem równanie
y
1 + y
2 + y
3 = 6 (dla y
4 = 0) i tym razem mamy
I te rozwiązania wywalamy z poprzednich bo nasza zmienna jest > 0, a nie ≥ 0
84 − 28 = 56
11 wrz 15:02
ułomny: Ha! Ogromne dzięki i pozdrawiam
11 wrz 15:03
daras: x
1 x
2 x
3 x
4
1 2 3 wtedy x
4 = 6
1 2 4 5
itd
takich czwórek będzie 6 czyli tyle ile wynosi pierwsza możliwa wartość dla x
4
potem
1 3 3 5
1 3 4 4
...
takich ciągów masz tylko 6 więc łatwo potem dodać
11 wrz 15:06
daras: teraz ładnie przepisz bez zrozumienia i masz odfajkowane=zaliczone
11 wrz 15:06
ułomny: po to prosiłem o rozwiązanie żeby zrozumieć, do tego kolega ładnie rozpisał to
11 wrz 15:09
ułomny: dziękuję
11 wrz 15:11
Mila:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 12, jeżeli x
1 ≥ 1, x
2 ≥ 2, x
3 ≥ 3, a x
4 > 0 ?
1+2+3+1=7
wkładamy odpowiednio 7 kul do 4 szuflad
Mamy tera do rozwiązania równanie:
y
1+y
2+y
3+y
4=12−7 w zbiorze N={0,1,2,3,...}⇔
y
1+y
2+y
3+y
4=5 liczba rozwiązań tego równania : (kombinacje z powtórzeniami)
n=5
k=4
11 wrz 15:49