matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granice
Artix1500:
Muszę wyznaczyć granice z ciągu
n+1
(
)
3n+1
n+4
Raczej ma to być wyprowadzone przez liczbę e. Próbowałem podstawiania ale średnio mi się to udało. Proszę o pomoc
11 wrz 12:31
J:
n+1
n+ 4 − 3
−3
Wskazówka:
=
= 1 +
n+4
n+4
n+4
11 wrz 12:34
J:
granica: g = e
−9
11 wrz 12:37
Artix1500:
udało się
Dziękuje
11 wrz 12:41