Mod
Marta: 1) Liczba 7−1mod90 jest równa?
2) Czy prawdą jest, że (−50)MOD7=6?
3) Najmniejszą liczbą a należącą do zbioru Z+210, dla której istnieje element
a−1mod210 jest?
Jak coś takiego policzyć?
11 wrz 12:15
Mila:
Algorytm Euklidesa znasz?
11 wrz 15:52
Marta: znam, w 1) mi nie wyszło bo pomyliłam się w dzieleniu, ale już poprawiłam
natomiast 2) normalnie policzyłabym nwd(a, b) i potem rozpisała to z tą 1, ale nie wiem co
zrobić z tym minusem przed 50
11 wrz 15:58
PW: Są dwie możliwości:
−50 = −7·7 −1
oraz
−50 = −8·7 + 6.
Ta druga daje odpowiedź (reszta z dzielenia to z definicji liczba nieujemna).
11 wrz 16:47
Mila:
1) 7x=1(mod90) można w pamięci bo 13*7=91=1*90+1
7−1=13 w Z90 nie wiem, czy tak zapisujecie.
Algorytm
90=12*7+6
7=6*1+1
6=6*1+0
==========odwracamy obliczenia:
1=7−6*1=1*7−1*(90−12*7)=
=1*7−1*90+12*7=13*7−1*90
odwrotna 7 w Z90 to liczba 13
11 wrz 17:08
Mila:
Nie może być to liczba parzysta i żadna która jest dzielnikiem liczby 210 i która ma wspólny
dzielnik.
Pierwszą taką liczbą będzie chyba 11.
11 wrz 17:17