matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum lokalne
Marcin:
Znalezc ekstremum lokalne funkcji f(x,y)=x
2
+2xy−4x+8y
11 wrz 00:24
RJS:
Licz pochodne cząstkowe najpierw.
11 wrz 00:31
jakubs:
Masz taki układ: x
2
+2xy−4x+8y=0
d(x
2
+2xy−4x+8y)
≠0
dy
d(x
2
+2xy−4x+8y)
=0
dx
z tego układu: x
2
+2xy−4x+8y=0
d(x
2
+2xy−4x+8y)
=0
dx
Wyznaczasz kandydatów, następnie sprawdzasz dla tych kandydatów warunek
d(x
2
+2xy−4x+8y)
(
≠0), jeżeli spełniają to liczysz drugą pochodną(jest na to wzór) i
dy
sprawdzasz
11 wrz 00:31
ICSP:
jakubs
chyba pomyliło Ci się troche z funkcjami uwikłanymi
11 wrz 14:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick