Nierówności. funkcja liniowa
onaa.: rozwiąż równania :
|x−1|+|x−2|−1=2|2x+3|
|x+3|+|2x−3|+|x+2|=10
|x+3|−|x−1|=|x−5|+4
BARDZO PROSZĘ O POMOC.. NIE WIEM JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ ...
7 gru 22:15
Matematyczka: To od początku
|x−1|+|x−2|−1=2|2x+3|
rozważamy cztery przypadki
1) x≤−32
wtedy wszystkie wyrażenia pod wartościami bezwzględnymi są ujemne. Opuszczając wartość
bezwzględną zmieniamy znaki
−x+1−x+2−1=2(−2x−3)
−2x+2=−4x−6
2x=−8
x=−4
2)−3/2<x≤1
−x+1−x+2−1=2(2x+3)
−2x+2=4x+6
−6x=4
x=−4/6
x=−23
3) 1<x≤2
x−1−x+2−1=2(2x+3)
0=4x+6
−6=4x
x=−64
x=−32 nie należy do przedziału (1,2> czyli nie jest rozwiązaniem
4) x>2
x−1+x−2−1=2(2x+3)
2x−4=4x+6
−2x=10
x=−5 nie należy do przedziału (2,∞)
Odp. Rozwiązaniami tego równania są x=−4 i x=−32
7 gru 22:31
Matematyczka: |x+3|+|2x−3|+|x+2|=10
znów 4 przypadki
1) x≤−3
−x−3−2x+3−x−2=10
−4x−2=10
−4x=12
x=−3
2) −3<x≤−2
x+3−2x+3−x−2=10
−2x+4=10
−2x=6
x=−3 nie należy do przedziału (−3, −2>
3) −2<x≤ 32
x+3−2x+3+x+2=10
8=10 sprzeczność
4) x>32
x+3+2x−3+x+2=10
4x+2=10
4x=8
x=2
odp rozwiązaniami są liczby x=−3 i x=2
7 gru 22:40
Matematyczka: Znów rozpisujemy przypadki
1) x≤−3
−x−3−(−x+1)=−x+5+4
−x−3+x−1=−x+9
−4−9=−x
13=x nie należy do przedziału (−∞, −3>
2) −3<x≤1
x+3−(−x+1)=−x+5+4
x+3+x−1=−x+9
2x+x=9−2
3x=7
x=73 nie należy do przedziału (−3, 1>
3) 1<x≤5
x+3−x+1=−x+5+4
4=−x+9
x=5
4) x>5
x+3−x+1=x−5+4
4=x−1
x=5 nie należy do przedziału (5, ∞)
odp równanie ma jedno rozwiązanie x=5
7 gru 22:46