Nierówności. funkcja liniowa
onaa.: rozwiąż równania :
|x−1|+|x−2|−1=2|2x+3|
|x+3|+|2x−3|+|x+2|=10
|x+3|−|x−1|=|x−5|+4
BARDZO PROSZĘ O POMOC.. NIE WIEM JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ ...
7 gru 22:15
Godzio: Trzeba rozpatrzyć przypadki:
zrobie 3 dla przykładu
7 gru 22:20
onaa.: ok, dziękuję : )
7 gru 22:22
Godzio:

|x+3|−|x−1|=|x−5|+4
1
o
(−∞,−3)
−x−3−(−x+1) =−x+5+4
−3+x−1=9
x=13 ∉ (−∞,−3)
2
o
<−3,1)
x+3 +x−1 = −x + 5 +4
3x+2=9
3x=7
3
o
<1,5)
x+3 −x+1 = −x+5+4
4=−x+9
x=5∉<1,5)
4
o
<5,∞)
x+3−x+1=x−5+4
4=x−1
x=5 ∊ <5,∞)
więc jedynym rozw jest x=5
7 gru 22:29
Godzio: na osi są zaznaczone przedziały które rozpatrujesz w poszczególnych przypadkach
i sprawdzasz, jeśli w bezwzględności po podstawiuniu dowolnego wyrazu otrzymasz liczbę ujemną
to opuszczając bezwzględność zmieniasz znaki, natomiast kiedy pod bezwzględnością jest liczba
x≥0 to opuszczasz bezwzglednosc bez zmiany znaków
7 gru 22:32
7 gru 22:43
Godzio: tak dokładnie tylko patrzysz czy x<0 v x≥0 a nie >0
7 gru 22:50
Godzio: naczy nie x tylko wyrażenie pod bezwzględnościa
7 gru 22:50
onaa.: tylko zastanawiam się nad tym dlaczego w pierwszym przypadku kiedy wyszlo |−3+3| czyli 0..
zmieniliśmy znak przy x i przy 3. a w drugim przypadku (2o) kiedy było |1−1| też wyszło zero
zmieniliśmy znak ale tylko przy 'x'.
7 gru 22:55
Godzio: zauważ że przedział jest otwarty
−∞,−3) a to oznacza że w tym przedziale są wszystkie liczby od −∞ do −3 ale bez −3 więc
podstawiamy coś mniejszego od −3
i np
2.9
|2,9−3|=|−0,1|
7 gru 23:01
onaa.: ok. dziękuję : ) !
bardzo mi pomogłeś (sądząc po loginie)

!
7 gru 23:11
Godzio:
7 gru 23:12