aa
Hugo: Grupa S6 i składaniem permutacji. Jak to można rozpatrzyć

?
10 wrz 17:51
Nuti: Chodzi o grupę izometrii własnych kwadratu?
Najlepiej w tabelce (złożenia izometrii)
10 wrz 17:57
Nuti: A, permutacji. Sorry.
Jakie masz pytanie?
10 wrz 17:58
10 wrz 17:58
Hugo: To jest pytanie do egzaminu ustnego. Nie wiem jak się z niego wywiazać
10 wrz 17:58
Nuti: Nic dziwnego, że tego nie rozumiesz, bo tam brakuje części tekstu (coś się równa... i po znaku
równości następuje... cisza)
Wiesz co to jest grupa?
10 wrz 18:03
Hugo: nie zbyt :<
10 wrz 18:08
Nuti: Oj, niedobrze, bo to dużo pisania, a ja za bardzo nie lubię tego edytora... Postaram się krótko
i bez symboli. Doczytaj gdzieś sobie.
Grupą nazywamy zbiór G z działaniem o (to tylko oznaczenie!) na parach tego zbioru i o
wartościach w tym zbiorze takim, że spełnione są następujące warunki:
1. działanie jest łączne, tzn. dla każdej trójki a, b i c elementów zbioru G zachodzi
(aob)oc=ao(boc)
2. w zbiorze G istnieje element neutralny e ze względu na to działanie, czyli taki element
który nic nie zmienia (tak jak zero w dodawaniu), czyli dla każdego a z G zachodzi aoe=a=eoa
3. dla każdego a z G istnieje element odwrotny a', czyli taki, że a'oa=e=aoa'.
Przykładem grupy jest zbiór liczb całkowitych z dodawaniem. Elementem neutralnym jest 0, a dla
każdego a elementem odwrotnym jest −a.
Grupa permutacji S6 to zbiór wszystkich bijekcji zbioru 6−elementowego w ten sam zbiór. W
zbiorze tym jest 6! elementów. Działaniem w tej grupie jest składanie permutacji (składa się
je tak jak zwykłe funkcje). Elementem neutralnym jest permutacja identycznościowa, czyli taka,
w której żaden element nie zmienia miejsca. Można pokazać, że ten zbiór funkcji z działaniem
składania funkcji spełnia trzy warunki grupy. Czy to też musicie umieć? Czy tylko się
orientować?
10 wrz 18:56
Nuti: Osoba, która ci to rozpisała, sugeruje, że S6 ma 6 elementów, a tak naprawdę to zbiór ten ma
6! elementów, co jest równe 1*2*3*4*5*6=24*30=720.
10 wrz 18:59
Nuti: Przykładowo, permutacją odwrotną do permutacji
1 2 3 4 5 6
4 1 6 3 2 5
jest permutacja
1 2 3 4 5 6
2 5 4 1 6 3
(fizycznie „odwracam" pierwszą permutację i porządkuję od 1 do 6).
Ich złożenie daje permutację identycznościową, czyli
1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6
10 wrz 19:05
Hugo: dziękuje !
10 wrz 19:16
Nuti: Proszę bardzo!
10 wrz 19:25