sposob na obliczenie calki
agata: proszę o małą pomoc. jakim sposobem mam obliczyć tą calke:
∫e2xcosxdx
7 gru 21:50
Bogdan:
Dobry wieczór
Dwukrotnie przez części
7 gru 22:05
agata: dziekuje

chyba dostalam jakiejs zacmy
7 gru 22:06
AS:
J = |e
2xcosxdx
u = e
2x dv = cosxdx
du = 2e
2xdx v = sinx
J = u*v − |v*du
J = e
2xsinx − 2|e
2xsinxdx = e
2xsinx − 2J1 gdzie
J1 = |e
2xsinxdx
u = e
3x dv = sinxdx
du = 2e
2xdx v = −cosx
J1 = −e
2xcosx + 2|e
2xcosxdx = −e
2xcosx + 2J
J = e
2xsinx − 2(−e
2xcosx + 2J)
J = e
2xsinx + 2e
2xcosx − 4J
5J = e
2x(sinx + 2cosx)
| | 1 | |
J = |
| e2x(sinx + 2cosx) + C |
| | 5 | |
Sprawdzenie:
| | 1 | | 1 | |
J' = |
| *2*e2x*(sinx + 2cosx) + |
| *e2x*(cosx − 2sinx) = |
| | 5 | | 5 | |
| 1 | | 1 | |
| e2x(2sinx + 4cosx + cosx − 2sinx) = |
| *e2x*5cosx = e2xcosx |
| 5 | | 5 | |
8 gru 11:38
Wladek: ∫e2*x
22 maj 17:03