Trygonometria i ciagi
Kris: dla jakich wartości α∊<0;π/2>π liczby sin2α, cosα, tgα, tworzą ciąg geometryczny? Proszę o
pomoc ponieważ nie wiem czy dobrze rozwiązuję a nie mam odpowiedzi. Wyszedl mi wynik α=π/4+kπ
7 gru 21:39
Nikka: | | π | | π | |
Jeśli α∊<0, |
| > to tylko dla α = |
| |
| | 2 | | 4 | |
napisałeś π za przedziałem i nie wiadomo o co chodzi...
7 gru 21:47
Kris: nie powinno byc tego π tam, czy wynik α=π/4+kπ jest dobry?
7 gru 21:51
Nikka: | | π | | π | |
tylko |
| bo α ma być z przedziału <0, |
| > |
| | 4 | | 2 | |
7 gru 22:11
Bogdan:
| | π | | π | | π | | √2 | | π | |
sin(2* |
| ) = sin |
| = 1, cos |
| = |
| , tg |
| = 1. |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | √2 | | π | |
Ciąg: 1, |
| , 1 nie jest geometryczny, więc α ≠ |
| |
| | 2 | | 4 | |
7 gru 22:22