rrr
jakubs: Rozwiąż problem:
| ⎧ | ty''−y'=0 | |
| ⎨ | y(−1)=1 |
|
| ⎩ | y'(−1)=−4 | |
tλ
2−λ=0
λ(tλ−1)=0
y=C
1+C
2*e
x/t
Dobrze zacząłem ? Jeżeli tak, to jak to dalej zrobić ?
10 wrz 00:40
jakubs: rozwiązane..
10 wrz 00:50
bezendu:
@jakubs kiedy koniec kampanii ?
10 wrz 00:59
jakubs: Nie wiem, jeszcze przede mną egzamin z matmy i później ustny, a terminów jeszcze nie znam, ale
myślę, że w przyszłym tygodniu.
10 wrz 01:00
bezendu:
Macie ustne na AGH ? Powodzenia w takim razie.
10 wrz 01:00
jakubs: Tak mamy, jak prowadzący sobie umyśli, to jest
10 wrz 01:02
Mariusz:
ty''−y'=0
y'=u
y''=u'
tu'−u=0
tu'=u
ln|u|=ln|t|+C
u=Ct
y'=Ct
dy=(Ct)dt
−C
1=−4
C
1+2C
2=2
−C
1=−4
C
2=−1
C
1=4
y=2t
2−1
Sposób który przedstawiłeś działa dla równań liniowych o stałych współczynnikach
11 wrz 00:56