trygonometria
toffik: | | sinα | | sinα | |
Dany jest kąt α⊂(0:180). Uprość wyrażenie |
| + |
| tak, aby |
| | 1−cosα | | 1+cosα | |
występowała tylko funkcja sinus. Oblicz wyrażenia, jeżeli sinα=
√3−1.
Mi wyszło
√3+1. Dobrze?
9 wrz 23:44
Eta:
| | 1 | | 1 | | √3+1 | |
W= |
| dla sinα= √3−1 W= |
| = |
| |
| | sinα | | √3−1 | | 2 | |
10 wrz 00:36
Nuti: Dobrze było u @toffik, bo @Eta zjadła dwójkę. Powinno być 2 w liczniku a sinx w mianowniku.
10 wrz 08:54
Aga1.: | sinα | | sinα | | 2 | |
| + |
| = |
| . |
| 1−cosα | | 1+cosα | | sinα | |
10 wrz 11:58
Eta:

jasne ... "Eta zjadła
2"
10 wrz 20:03