Pole trapezu.
hazyl1:
Oblicz pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu o średnicy d, jeśli jego najkrótszy bok
9 wrz 23:36
Eta:
| 3 | | 3 | | 3 | |
|DC|= |
| d ⇒ |DC|= |
| *2r= |
| r |
| 4 | | 4 | | 2 | |
to z podobieństwa trójkątów AOE i DOE z cechy(kkk)
| r | |
|OE|2=|AE|*|ED|⇒ r2= |
| *x ⇒ x=2r |
| 2 | |
| 3 | |
to |AB|=3r i |DC|= |
| r i h= 2r |
| 2 | |
| d | | d | | 9 | |
P=4,5r*r= 4,5* |
| * |
| = |
| d2 [j2] |
| 2 | | 2 | | 8 | |
10 wrz 01:01
hazyl1: Dziękuję Eta
Chciałbym tak umieć matematykę jak Ty
10 wrz 01:04
bezendu:
Może życia Ci braknąć hazyl1
10 wrz 01:05
hazyl1: :(
10 wrz 01:07
Eta:
Rozwiązuj dużo zadań , to nabierzesz wprawy ( trening czyni mistrza)
Powodzenia
Dobrej nocki
10 wrz 01:07
hazyl1: Dobranoc
10 wrz 01:08
10 wrz 01:09
bezendu:
Wezmę dwa
10 wrz 01:13
Eta:
10 wrz 01:14
bezendu:
Eta coś Ci wpadło do oka ? Dobranoc
10 wrz 01:17