Trapez ABCD
slawek:

Podstawy trapezu ABCD opisanego na okręgu mają długości 6 i 9. Oblicz:
a) Obwód i pole tego trapezu
b) długość okręgu, na którym opisany jest trapez.
Proszę o pomoc
9 wrz 22:57
Dyzma:
dyć 6 + 9 = a + b, obwód = 30
9 wrz 22:59
Aga1.: Kiedy na okręgu można opisać trapez?
9 wrz 22:59
Aga1.: Chyba czegoś brakuje w treści zadania
9 wrz 23:00
slawek: Dowolny czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów
przecinają się jednym punkcie, który jest środkiem okręgu.
9 wrz 23:03
slawek: Niestety nic nie brakuje, to całe zadanie, rysunek jest tylko mój
9 wrz 23:03
slawek: Chciałem skorzystać z wzoru P = pr ale zupełnie nie wiem skąd obliczyć r, mogę tylko p małe bo
to połowa obwodu.
9 wrz 23:06
slawek: Czy ktoś może wie jak to zrobić?
9 wrz 23:17
PW: A gdyby trapez był równoramienny − to potrafiłbyś rozwiązać?
9 wrz 23:46
Eta:

Treść zadania jest taka:
Podstawy trapezu
wpisanego w okrąg mają długości 6 i 9
zatem taki trapez jest
równoramienny
a) L(trapezu)= 30
| | 27 | | 3√6 | |
r2=3*4,5 ⇒ r=√ |
| = |
| to h=2r=3√6 |
| | 2 | | 2 | |
| | 15 | | 45√6 | |
P(trapezu)= |
| *3√6= |
| [j2] |
| | 2 | | 2 | |
b) Obwód okręgu wpisanego w ten trapez : L=2πr ⇒ L=3
√6π [j]
Czy takie masz odpowiedzi w podręczniku ?
Jeżeli takie są odpowiedzi , to treść zadania jest taka jak wyżej napisałam
9 wrz 23:54
hazyl1: Tak, potrafiłbym.
Bo wtedy nie było by już a + b tylko:
6 + 9 = a + a
15 = a
a = 7,5
b = 7,5
Obw = 30
p = 15
↑
wziąłem to z podobieństwa wielokątów, jeśli ich odpowiednie kąty są równe i odpowiednie boki
proporcjonalne.
r = 4,25
P = 15 * 4,25 = 63,75 j
2
9 wrz 23:54
hazyl1: Już patrze odpowiedzi.
9 wrz 23:54
hazyl1: L = 30
zgadza się
9 wrz 23:56
Eta:
No i wszystko jasne
9 wrz 23:57
RJS:
Eta podziwiam Cię !
9 wrz 23:59
Eta:
Już jest taki "jeden" co też ..... ( od wielu lat)
10 wrz 00:00
RJS:
Ale ja podziwiam talent do matematyki, chyba planimetrię bardzo lubisz ?
10 wrz 00:01
slawek: Dziękuje niezmiernie Eta.
10 wrz 00:03
Eta:
Ciekawe co na to
sławek po zmianie nicku na
hazyl?
Myślałam,że przynajmniej napisze miłe magiczne słówko? i ......... nic
10 wrz 00:05
RJS:
Gender ?
10 wrz 00:05
Eta:
No.. doczekałam się

więc............

na zdrowie
10 wrz 00:06
slawek: Mam tylko pytanie do tego co tu się stało:
| | 3√6 | |
r2=3*4,5 ⇒ r = |
| to h=2r=3√6 |
| | 2 | |
dlaczego najpier r podnosimy do kwadratu, a potem obliczamy wysokość? Tego momentu nie rozumiem
w ogóle :<
10 wrz 00:06
Eta:
| | 3 | | √3 | | 3√6 | |
r2=3*4,5= 9* |
| ⇒ r= 3 |
| = ....= |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
h=2r= .....
Czy teraz już jasne?
10 wrz 00:09
slawek: Tak, ale nie o to mi chodziło, rachunkowość zrozumiałem

Chodzi mi o to, czemu na początku podnosimy r do kwadratu, żeby potem obliczyć h z 2r. Tej
operacji nie rozumiem dlaczego to tak wygląda.
10 wrz 00:13
Eta:
| | r | | y | |
Z podobieństwa trójkątów : |
| = |
| ⇒ r2=x*y |
| | x | | r | |
to w tym zadaniu : r
2=3*4,5
10 wrz 00:13
slawek: Dziękuję bardzo, teraz już wszystko rozumiem (chyba).
10 wrz 00:15
hazyl1: Też dziękuję wspólnie ze sławkiem, dobrze mieć taką Ete na forum dziekuje ślicznie.
10 wrz 00:15
Aga1.: Witaj Eta, czy Twój trapez jest wpisany w okrąg?
10 wrz 09:05
Aga1.:

A taki rysunek w tym zadaniu nie może być?
10 wrz 09:23