oblicz pole i obwód tego trapezu.
nacix: Nierównoległe boki AD i BD trapezu ABCD zawierają się w prostych prostopadłych. Wiedząc, że
|AD|=|DC|=8, |∡ABC|=30, oblicz pole i obwód tego trapezu.
Nie wiem od czego zacząć.
9 wrz 22:39
Aga1.: Od rysunku.
9 wrz 22:40
Joe Black: Rysunek
9 wrz 22:40
nacix:

Dalej nic mi to nie mówi.
9 wrz 22:45
Aga1.: Gdzie jest kąt prosty, jakie kąty mają trójkąty?
9 wrz 22:48
Joe Black: Trójkąty podobne ?
Tw. Pitagorasa ?
Kąty 90o,60o,30o ?
9 wrz 22:48
nacix: Rozumiem, lecz wciąż pozostają "kawałki" dorobione przerywaną linią.
9 wrz 22:52
nacix: Dobra, już wiem, wcale nie sa mi one potrzebne. Dzięki.
9 wrz 22:53