rownanie rozniczkowe: y^{(5)}+4y^{(4)}+9y^{(3)}=0
Mateo: rownanie rozniczkowe:
y(5)+4y(4)+9y(3)=0
i tu mam problem, jak robie to metodą przewidywań, to na koncu otrzymuję:
skorro prawa strona f(x)=0, α=0 i β=0 − jest to pierwiastek wielokrotny (2 krotny)
to postać mojego przewidywanego: ys=Ax3
i teraz licząc kolejne pochodne z tego, aby wyznaczyć A, (4 i 5ta się zerują) mam:
9*6A=0 => A=0, czyli co to oznacza? y=0 to rozwiazanie? (czyli brak rozwiazania)?
9 wrz 22:22
Mateo: ah, to jest poprostu jednorodne i nie ma co się bawić w przewidywania
9 wrz 22:23