.
Maja: Cześć mam pewien problem i proszę o pomoc

Mam do zrobienia takie zadanko:
Znajdź ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)=x
3+3xy
2−51x−24y
f'(x)=2x
2+3y
2−51
f'(y)=6xy−24
czyli
xy=4
i w tym momencie nie wiem co zrobić dalej, jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
9 wrz 22:21
PW: Źle policzyłaś f'x
9 wrz 22:30
Maja: fakt powinno być f'(x)=3x
2+3y
2−51 ale to nie zmienia faktu że dalej nie potrafie tego zrobić
9 wrz 22:37
PW: Równanie dwukwadratowe?
9 wrz 22:49
Maja: no ok dzięki za naprowadzenie, ale co tutaj podstawić za t?
9 wrz 23:12
RJS:
Liczysz pochodną cząstkową po x i po y z funkcji f(x,y)
f(x)=x
3+3xy
2−51x−24y
| ∂f | |
| =(x3+3xy2−51x−24y)'=3x2+3y2−51 |
| ∂x | |
| ∂f | |
| =(x3+3xy2−51x−24y)'=6xy−24 |
| ∂y | |
Tworzysz układ równań:
6xy−24=0
3x
2+3y
2−51=0
6xy=24/6
xy=4 / x Założenie: x≠0
3x
2+3y
2−51=0
3x
4−51x
2+48=0
t=x
2 t≥0
3t
2−51t+48=0 /3
t
2−17t+16=0
Δ
t=17
2−4*16=225
√Δt=15
Wracam do podstawienia
x
2=16 ⇒x=4 lub x=−4
x
2=1⇒ x=1 lub x=−1
Dalej dokończ sama, chyba potrafisz ?
9 wrz 23:38
RJS:
Maja nie śpij
10 wrz 00:02
Maja: tak juz sobie poradzę wielkie dzięki !
10 wrz 17:06