zdarzenia losowe
Maryla27: W klasach 3 a,b,c uczy sie odpowiednio 24 , 20, 25 uczniów, przy czym dziewczęta stanowią 12,5
%, 45 % , 60 %. Oblicz na ile sposobów można wybrać trzyosobowa delegacje po jednym z uczniów
z każdej klasy tak aby w składzie delegacji by co najmniej jeden chłopiec.
24*0,125=3
20*0,45=9
25*0,6=15
to dziewczęta
Dalej nie umiem. Proszę o pomoc.
9 wrz 22:06
Janek191:
ckk lub kck lub kkc lub cck lub ckc lub kcc lub ccc
21*9*15 + 3*11*15 + 3*9*10 + 21*11*15 + 21*9*10 + 3*11*10 + 21*11*10 =
9 wrz 22:18
Janek191:
k − kobieta ( dziewczyna)
c − chłopiec
Np. ckk − chłopiec z 3a, dziewczyna z 3b i dziewczyna z 3 c.
9 wrz 22:20
Aga1.: Co to znaczy, ze w delegacji ma być co najmniej jeden chłopiec
tzn 1 chłopiec i 2 dziewczyny lub 2 chłopców i 1 dziewczyna lub 3 chłopców.
zdarzenie przeciwne
W skład delegacji wchodzą same dziewczyny (po 1 z klasy). Moc tego zdarzenia wynosi 3*9*15.
Wszystkich wyborów trójek jest
24*20*25.
Odp. 24*20*25 −3*9*15.
Lub drugim sposobem
1 chłopiec i 2 dziewczyny (1chł. z 3a i po jednej dziewczynie z 3b i z 3c 21*9*15
lub 1 chłopiec z 3b i dziewczyna z 3a i z 3c 11*3*15 lub chłpoiec z 3c i dziewczyny z 3a i 3b
10*3*9
te iloczyny dodać.
Powinno być dobrze.
−
9 wrz 22:30
Aga1.: Janek 191 rozpisał Ci całość dłuższym sposobem.
Wyniki powinny być takie same.
9 wrz 22:46
Maryla27: Bardzo dziękuję.
10 wrz 14:18