równanie
Artix1500: Mam problem z uproszczeniem takiego równania
√2x + 2√2x−i − √2x−2√2x−1
9 wrz 20:50
Artix1500: w treści zadania jest jeszcze podane, że x > 1
9 wrz 20:51
PW: Nie ma tu równania. Co jest w poleceniu?
9 wrz 21:03
Artix1500: a przepraszam nie równanie tylko wyrażenie
9 wrz 21:06
PW: Uczysz się o liczbach zespolonych? Tam naprawdę jest 2√2x − i?
9 wrz 21:10
Janek191:
Pod I pierwiastkiem jest − i , czy − 1
2√2x −1 czy 2√2 x − 1 ?
9 wrz 21:12
Artix1500: o kurde miało byc −1 nie − i .. przepraszam nie zauważyłem
9 wrz 21:13
Artix1500: 2√2x−1
9 wrz 21:35
PW: Spróbuj oderwać się od szczegółów i odpowiedzieć na pytanie:
− Jak można policzyć
u = (√a+b − √a−b)2
i jak potem wyznaczyć u?
9 wrz 21:39
PW: Korekta: u2 = (√... − √...)2
9 wrz 21:41
Artix1500: u2 = (√... − √...)2 / √ ?
9 wrz 21:48
PW: Ale policz to co pisałem o 21:39 (uwzględniając korektę) i odpowiedz..
9 wrz 21:59
Artix1500: u2 = a2 − √a2 − b2 ?
9 wrz 22:03
PW: Nie, jak podnosisz do kwadratu różnicę? (x−y)2 = x2 + y2 − 2xy − zastosuj to uważnie.
9 wrz 22:08
Artix1500: u2 = 2a − 2√a2 − b2
9 wrz 22:11
Artix1500: tzn nie wiem czy powinienem to rozbic na 3 przypadki ? chodzi mi o moduły po pierwiastkach
9 wrz 22:15
PW: No, i teraz podstaw te szczegóły:
a = 2x, b = 2√2x − 1
− wtedy
u2 = 2·(2x) − 2√...
− dokończysz już bez pomyłek?
9 wrz 22:15
PW: Nic nie "rozbijamy", autor zadania zadbał, żeby pierwiastki istniały.
9 wrz 22:17
Artix1500: w zasadzie wyszło faktycznie 2

dobra teraz musze to sobie w głowie poukładać

dziękuje za
pomoc
9 wrz 22:21
PW: Pomogę z tym "poukładaniem".
1. Nie wiesz jak policzyć wartość wyrażenia? − Pomyśl, może łatwiej policzyć jego potęgę.
2. Zauważ w wyrażeniu pewną strukturę algebraiczną − powtarzające się elementy warto oznaczyć
symbolami i wykonać rachunki na tych symbolach − będzie może łatwiej (od tego jest algebra).
9 wrz 22:26
Artix1500: no mam problemy z potęgowaniem i pierwiastkowaniem stron niestety muszę to pocwiczyc

Jeszcze
raz dziękuje za zmuszenie mnie do myślenia
9 wrz 22:32