pomocy
kamil: Podaj pięć pierwszych wyrazów rozwinięcia wyrażenia (1 − 4x)1/2 według uogólnionego wzoru
Newtona i podaj wyliczoną wartość współczynnika przy x4.
9 wrz 20:19
9 wrz 20:35
kamil: tak
9 wrz 20:45
kamil: a = 1 b = (−4x)
| | | | | |
18 + | 16 * (−4x) + | 16 * (−4x)2 |
| | | |
| | | | | |
+ | 15 * (−4x)3 + | * 14 * (−4x)3 |
| | | |
podałem pięc pierwszych wyrazów, jak wyliczyć współczynnik x
4?
11 wrz 16:02
kamil: powinno być 17 w drugim wyrazie i (−4x)4 w czwartym
11 wrz 16:03
kamil: w piątym*
11 wrz 16:03
kamil: czy dobrze rozpisałem?
11 wrz 19:08
kamil: dobrze rozpisane?
11 wrz 20:03
kamil: bo jak potem wyliczyć
11 wrz 20:09
kamil: | | | | | | | |
(1 − 4x)1/2 = | * 19 + | * 18 * (−4x)1 + | * 17 * |
| | | | |
(−4x)
2
| | | | | | | |
+ | * 16 * (−4x)3 + | * 15 * (−4x)4 + | * 14 * (−4x)5 |
| | | | |
Współczynnik przy x
4 trzeba wyliczyć:
i jak to:
wyliczyć?
11 wrz 20:12
kamil: ?
11 wrz 20:30
kamil: ?
11 wrz 20:41
Mila:
Nie masz podanego wzoru na wykładzie?
A może masz odpowiedź do zadania?
11 wrz 20:46
11 wrz 20:49
kamil: | | 1 | |
symbol newtona, na górze |
| na dole 3 |
| | 2 | |
11 wrz 20:51
kamil: właśnie nie wiem czemu w poleceniu jest potęga w ułamku do 1/2?
11 wrz 20:52
Bogdan:
a co to jest symbol Newtona i jakich liczb dotyczy?
11 wrz 20:56
kamil: W takim razie jak te zadanie rozwiązać z pierwszego posta? Mam to obliczyć z uogólnionego wzoru
Newtona, a jak nie można go użyć to jak to rozwiązać?
11 wrz 21:01
kamil: ?
11 wrz 21:08
Mila:
Co z Twoimi notatkami? Nie chodzisz na wykłady?
11 wrz 21:09
kamil: chodzę, tylko nie wszystko się zapamięta
11 wrz 21:14
Mila:
Trzeba wszystko zapisywać, telefonuj do koleżanki, na pewno ma wzór, albo rozwiązany przykład.
Ja nie jestem pewna swojego wyniku.
Może Vax tu spojrzy albo Gozio, ja nie jestem na bieżąco z materiałem, dużo
zapomniałam.
11 wrz 21:20
Nuti: @Mila
Niestety, nie potrafię pomóc...
11 wrz 21:32
Mila:
| | 1 | |
Tam we wzorze w liczniku nie przepisałam dobrze z kartki, opuściłam w liczniku |
| . |
| | 2 | |
Zapiszę jeszcze raz:
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *( |
| −1)*( |
| −2)*( |
| −3) | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | 4! | |
| | | 1 | | 1 | | −3 | | 5 | |
| *(− |
| )* |
| *(− |
| ) | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | |
= |
| = |
| |
| | 2*3*4 | | 2*3*4 | |
Współczynnik przy x
4
Współczynnik przy x
3
Oblicz 3 pozostałe współczynniki dla utrwalenia.
11 wrz 22:47
kamil: tam chyba źle to wypisałem bo powinno być
*11/2 i potem kolejno −1, czyli *1−1/2
12 wrz 15:53
Mila:
Nie wpłynie to na wynik. Jednak poszukaj w notatkach jak ma być. Dlaczego zacząłeś od 9?
Nie sprawdzałam , czy dobrze rozpisałeś, obliczyłam wg Twojej rozpiski.
Sprawdzę wzór.
12 wrz 16:04
kamil: spojrzałem na inny przykład i temu tak.
12 wrz 16:07
Mila:
Dwumian trzeba zapisać inaczej, a=(−4x), b=1>0 ( z założenia b musi byc nieujemne ,
bo będą wyciągane pierwiastki)
tak:
(−4x+1)12 =...
Przy jedynkach potęgi:
112−0
112−1 itd.
Reszta chyba dobrze.
12 wrz 16:18
Mila:
| | | | a | |
(a+b)r=∑(k=0 do∞) | ak*br−k gdzie b>0 i | |
| |<1 |
| | | b | |
12 wrz 16:27
Mila:
?
12 wrz 18:57
zombi: Bogdanie symbol Newtona można uogólnić przy pomocy funkcji gamma na dziedzinę liczb
zespolonych.
12 wrz 19:21