Odlicz
Gosiek : W kwadracie dwa równolegle boki wydłużone o 25% a pozostałe dwa skrócone o p%. Powstał
prostokąt którego pole jest o 20% większe od pola kwadratu. Oblicz P.
Czy ktoś jest w stanie to rozwiązać
9 wrz 20:18
Gosiek : Ktoś pomoże
9 wrz 20:33
Zosiek:
pokaż swój rysunek, zrób chociaż tyle
9 wrz 20:34
gosiek: wlasnie nie umiem nie mozesz mi pomuc
9 wrz 20:42
Zosiek:
no to jak odpiszesz rozwiązanie, to już będziesz umiał (umiała)?
9 wrz 20:44
Janek191:
a − długość boku kwadratu
x = a + 25% a = a + 0,25 a = 1,25 a
y = a − 0,01 p
a
2 − pole kwadratu
a
2 + 20% a
2 = a
2 + 0,2 a
2 = 1,2 a
2 − pole prostokąta
1,25 a*( a − 0,01 p) = 1,2 a
2
1,25 a
2 − 0,0125 p* a −1,2 a
2 = 0 / * 100
125 a
2 − 1,25p*a − 120 a
2 = 0
5 a
2 = 1,25p*a / : a
5 a = 1,25 p / : 5
więc pole kwadratu
=================
9 wrz 20:49
Janek191:
Pomogę − pomóc

Ortografia

!
9 wrz 20:50
Janek191:
x − długość prostokąta
y − szerokość prostokąta
Pomyliłem się. Ma być
y = a − 0,01p*a
9 wrz 20:54