Nie wiem jak w ogóle się tego dotknąć.
MałaMi: Wyznacz wartość parametru m (m∊R), dla którego liczby 2m , 22m −47, 2m+18 są kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego (an). Dla wyznaczonej wartości
parametru m podaj wyraz ogólny tego ciągu.
9 wrz 19:58
Janek191:
22m − 47 − 2m = 2m + 18 − ( 22m − 47)
m = 3
9 wrz 20:14
henrys: a1=2m
a2=2m+r=22m−47 r=22m−2m−47
a3=22m−47+r=2m+18 r=2m+18+47−22m
22m−2m−47=2m−22m+65
2*22m−2*2m−112=0
9 wrz 20:22
Patrycja: henrys prosze cie pomóż mi w zadaniu kilku przykładach prosze
9 wrz 20:25
Nuti: Mam jedną wartość parametru m, ale nie wiem, czy jest jedynym rozwiązaniem. Korzystałam z
definicji ciągu arytmetycznego i z wzoru na am−bm dla m naturalnych.
Ciąg arytmetyczny wygląda następująco: a0, a0+r, a0+2r, a0+3r,... − różnica między dwoma
kolejnymi wyrazami ciągu jest stała (w podanym ciągu oznaczyłam ją przez r).
Skoro trzy podane liczby są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego, różnica
między trzecim a drugim musi być taka sama jak między drugim a pierwszym. Widać gołym okiem,
że różnica między trzecim a pierwszym jest równa 18, czyli już znamy różnicę ciągu
arytmetycznego!: r=9 (połowa osiemnastki).
Różnica między drugim a pierwszym też musi być równa 9, czyli mamy:
22m−47−2m=9
czyli
4m−2m=56.
Teraz korzystam ze wzoru am−bm=(a−b)(am−1+am−2b+am−3b2+...+abm−2+bm−1) dla
a=4 i b=2 i otrzymuję:
4m−2m=(4−2)(4m−1+4m−2*2+...+4*2m−2+2m−1)
czyli cały ten tasiemiec w nawiasie musi być równy 56 podzielone przez 2, czyli 28.
Od razu widać, że mamy równość dla m=3, bo 42+4*2+22=16+8+4=28.
Wyrazy naszego ciągu to 8, 17 i 26, a ogólny wyraz to an=8+n*9. Nie muszę udowadniać, że to
jedyne rozwiązanie, bo miałam po prostu znaleźć JAKIEŚ m, które spełnia warunki zadania.
9 wrz 20:52
Nuti: @Janek191
W pamięci rozwiązałeś?
9 wrz 20:55
Janek191:
Na kartce . Niech sama coś też zrobi
9 wrz 20:58
Janek191:
cd. 2*2{2m] = 2*2
m + 112 / : 2
2
2m − 2
m −56 = 0
(2
m)
2 − 2
m − 56 = 0
t = 2
m > 0
t
2 − t − 56 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−56) = 225
√Δ = 15
| | 1 − 15 | |
t = |
| = − 7 < 0 − odpada |
| | 2 | |
Mamy
2
m = 8 = 2
3
m = 3
====
a
1 = 2
3 = 8
a
2 = 2
6 − 47 = 64 − 47 = 17
a
3 = 2
3 + 18 = 26
r = 17 − 8 = 9
a
n = a
1 + (n −1)*r = 8 + ( n−1)*9 = 8 + 9 n − 9 = 9 n − 1
Odp. a
n = 9 n − 1
==============
9 wrz 21:06
Nuti: @Janek191
Ładnie z równaniem kwadratowym! Jednocześnie udowadniasz, że to jedyne rozwiązanie. Super!
9 wrz 21:10
Nuti: U nas w szkole (sto lat temu) numerowało się od zera...
9 wrz 21:11
MałaMi: Nuti
W rozwiązaniu m=3 ale wyraz ogólny to 9n−1
9 wrz 21:16
Janek191:
W I wierszu powinno być :
2*22m =2*2m + 112 / : 2
9 wrz 21:16
Janek191:
To tak masz napisane

!

m i n to nie to samo.
9 wrz 21:18
Nuti: @MałaMi
Kwestia umowy. Jeżeli numerujesz od zera, to an=a0+n*r i dlatego tutaj an=8+n*9. Ty
mumerujesz od 1. Na to samo wychodzi.
9 wrz 21:19
MałaMi: Jej, dziękuję!
Macie po buziaku

XD
9 wrz 21:20
Patrycja: Janek mógłbyś zerknac zadanie od Patrycji proszee i dziekuje
9 wrz 21:22