Wyznacz wartość parametru m, dla x e (-∞, 10-3m)
MrTomek795: Wyznacz wartość parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności 2m − x +1 > x+5
a) jest przedziałem x e (−∞, 10−3m)
b) zawiera się w przedziale (−∞, 6−3m)
Więc zaczynam od uproszczenia 0>2x−2m+4 0>x−m+2
Miejsce zerowe m−2
Więc ogólnie przyrównuje 10−3m=2−x i m=3 i jest to poprawna odpowiedz, ale w podpunkcje b) po
przyrównaniu wychodzi m=2 a powinno m<2 wyjaśni ktoś dlaczego w a) należy przyrównać, a w b
podstawić?
9 wrz 19:31
Janek191:
a) 2 m − x + 1 > x + 5
2m − 4 > 2 x / : 2
m − 2 > x
x < m − 2
−−−
m − 2 = 10 − 3 m
4 m = 12
m = 3
====
9 wrz 19:38
Janek191:
b) 2 m − x + 1 > x + 5
2 m − 4 > 2 x
m − 2 > x
x < m − 2
−−−−−−
m − 2 = 6 − 3 m
4 m = 8
m = 2
====
9 wrz 19:40
MrTomek795: Janek przecież pisze ze poprawna odpowiedz do m<2
9 wrz 20:16
Janek191:
Jeżeli ma zawierać się w przedziale, to powinno być :
m − 2 < 6 − 3 m
4 m < 8
m < 2
====
9 wrz 20:19
MrTomek795: A mógłby ktoś napisać dlaczego właśnie tak to sie robi? krok po kroku?
9 wrz 21:17
MrTomek795: @up
10 wrz 21:44