Logarytmy (Wykaż, że...)
Bartek: Mam problem z jednym zadaniem. Prosilbym rowniez u uwzglednienie z jakich wzorow trzeba
skorzystac
| | p + q | |
Wykaz, ze jezeli log62 = p, oraz log65 = q, to log26 + log56 = |
| |
| | p * q | |
9 wrz 18:59
henrys: umiesz zamieniać podstawę logarytmu?
9 wrz 19:05
Bartek: | | logcb | |
No powiedzmy. To jest ten wzor logab = |
| tak? |
| | logca | |
9 wrz 19:10
henrys: tak, zastosuj dla log62 i log65
9 wrz 19:12
Bartek: | | log2 | | log5 | |
No ok, to mamy: |
| i |
| |
| | log6 | | log6 | |
9 wrz 19:19
henrys: a dlaczego zamieniłeś akurat na 10 w podstawie?
9 wrz 19:20
henrys: jaka podstawa byłaby potrzebna do tego zadania?
9 wrz 19:20
Bartek: A czemu nie?
9 wrz 19:21
Bartek: Hmmm...
9 wrz 19:23
henrys: masz wykazać, że log26+log56−coś tam
to zamieniasz te logarytmy na logarytmy o powyższych podstawach
9 wrz 19:23
Bartek: Czyli w podstawie co dac? 6?
9 wrz 19:24
henrys: | | log22 | | 1 | | 1 | |
log62= |
| = |
| =p czyli log26= |
| |
| | log26 | | log26 | | p | |
9 wrz 19:25
Bartek: No dobra czyli tutaj w podstawie bedzie 2. Ale w drugim logarytmie jaka bedzie odpowiednia?
9 wrz 19:27
henrys: a jeszcze się nie widzisz
9 wrz 19:27
henrys: jeszcze nie widzisz?
9 wrz 19:28
Bartek: No bo tam jest 5 i 6.. To tak troche slabo.
9 wrz 19:30
henrys: wiesz, że log65=q, a chcesz wiedzieć ile równy log56? tak?
9 wrz 19:31
Bartek: No nie wiem jeszcze przeciez jaka jest podstawa w tym log5 / log 6...
9 wrz 19:33
henrys: 
a rozumiesz co napisałem dla log
62?
9 wrz 19:36
Bartek: No tak
9 wrz 19:37
henrys: to zrób to samo tylko zamień log65 na log56
9 wrz 19:38
henrys: oj zamień podstawę logarytmu log65 na 5
9 wrz 19:39
henrys: | | 1 | | 1 | |
log62= |
| =p ⇒ log26= |
| |
| | log26 | | p | |
log
65=...
9 wrz 19:44
Bartek: | | log26 | |
log56 = |
| = ... co dalej?  |
| | log25 | |
9 wrz 19:45
Bartek:
9 wrz 19:46
henrys: 
no baaaaaardzooooo ładnie, tylko do czego Ci to

?
9 wrz 19:46
Bartek: Stop, porabalem cos.. Chyba nigdy tego nie ogarne
9 wrz 19:46
Bartek: No bo mialem to zrobic hahaha
9 wrz 19:46
henrys: 
ogarniesz ogarniesz, trochę ćwiczeń
| | log55 | | 1 | |
log65= |
| = |
| =q |
| | log56 | | log56 | |
9 wrz 19:48
henrys: zatem log56=?
9 wrz 19:50
Bartek: = q !
9 wrz 19:50
Bartek:
9 wrz 19:50
henrys: 
pudło
log
65=q,
9 wrz 19:51
Bartek: A faktycznie
9 wrz 19:52
henrys: ufffff to już tylko dodaj
9 wrz 19:53
Bartek: 1 / p + 1 / q ?
9 wrz 19:54
henrys: tak, (sprowadź do wspólnego mianownika) i wykazałeś

!
9 wrz 19:55
Bartek: O KURDE FAKTYCZNIE

DDD
9 wrz 19:56
Bartek: Ale genialne
9 wrz 19:57
Bartek: Wielkie dzieki

!
9 wrz 19:57
henrys: 
ale ćwicz
9 wrz 19:57
Bartek: Oki oki
9 wrz 19:58
Patrycja: henrys pomożesz proszeee
9 wrz 20:22