Proszę o pomoc.
Haeri: Dana jest prosta k: √3x +3y −6=0. Prosta l jest prostopadła do prostej k. Oblicz
miarę kąta ostrego pod jakim prosta l przecina oś OX?
9 wrz 18:58
henrys: wyznacz równanie prostej prostopadłej i odczytaj współczynnik kierunkowy tej prostej
a=tgα
9 wrz 19:07
Haeri: ale skąd masz ten wzór że a=tgα? jest w tablicach?
9 wrz 19:10
henrys: a patrzyłeś/aś do tablic?
9 wrz 19:11
Janek191:
k :
√3x + 3 y − 6 = 0
3 y = −
√3 x + 6
Prosta prostopadła do k to prosta l
Jej równanie jest postaci:
| | √3 | |
y = √3 x + m , bo − |
| *√3 = − 1 |
| | 3 | |
9 wrz 19:18
Janek191:

a = tg α =
√3 więc α = 60
o
==========================
9 wrz 19:20