Przekrój ostrosłupa
Magda:

Oblicz pole przekroju ostrosłupa prawidłowego czworokątnego przedstawionego na rysunku,jeżeli
krawędź jego podstawy ma długość 6 cm, a wszystkie ściany boczne są trójkątami równobocznymi.
9 wrz 18:49
Magda: Pomoże ktoś?
9 wrz 19:15
Janek191:
Pod jakim kątem przekrój jest nachylony do podstawy ostrosłupa ?
45o ?
9 wrz 19:35
Magda: Nie ma podanego mierząc kątomierzem wyszło 52 stopni. Nauczycielka mówiła że należy m.in.
zastosować Twierdzenie Talesa
9 wrz 19:38
Janek191:
Może I jest środkiem odcinka AS i H jest środkiem odcinka DS ?
9 wrz 19:43
Magda: trzeba coś zrobić z odcinkiem BI mam podane że trzeba zastosować wzór a√32
i I jest środkiem odcinka AS i H wygląda na to że też jest środkiem odcinka Ds
9 wrz 19:49
Janek191:

Oblicz I B I I − wysokość Δ równobocznego
oraz I C H I = 3
√3
Teraz rysujemy trapez
a = 6
c = 3
√3
b = 3
więc
2 x = a − b = 3
x = 1,5
Oblicz h z tw. Pitagorasa
a następnie pole trapezu.
9 wrz 20:27