Znajdź współrzędne lokalne maksimum na krzywej y = 6xdo potęgi2 - x do potęgi3,
Tomek: Znajdź współrzędne lokalne
9 wrz 18:42
Tomek: Znajdź współrzędne lokalne maksimum na krzywej y = 6xdo potęgi2 − x do potęgi3, biorąc pod
uwagę, że krzywa ma minimum lokalne w punkcie (0,0)
9 wrz 18:43
PW: Współrzędne lokalne to w odróżnieniu od współrzędnych globalnych?
Co to znaczy, że krzywa ma minimum lokalne w punkcie (0,0)?
9 wrz 21:22
Janek191:

y = f(x) = 6 x
2 − x
3
9 wrz 21:27
Janek191:
y ' = f '(x) = 12 x − 3 x2 = 3x*( 4 − x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 4
y'' = f '' (x) = 12 − 6 x
oraz
f ''(4) = 12 − 6*4 < 0
Funkcja ma maksimum lokalne w x = 4
ymax = f(4) = 6*42 − 43 = 96 − 64 = 32
9 wrz 21:31