rowniania wykladnicze
Dejwid: Czy kto mógłby wytłumaczyc mi te dwa równania?
| | x | |
√0,255− |
| = 2√x+1−4 − tutaj po lewej stronie, pod pierwiastkiem kwadratowym |
| | 4 | |
2
5x−1*3
3x−1=6
x+8*4
x
9 wrz 18:22
Janek191:
2) 25 x −1*33 x − 1 = 6x +8*4x
25 x −1*33 x −1 = 6x+8*22x / : 22x
23 x−1* 3 3 x −1 = 6x +8
6 3 x −1 = 6x+8
3 x − 1 = x + 8
2 x = 9
x = 4,5
======
9 wrz 18:47
Janek191:
| | 1 | |
0,255 − x4 = ( |
| )5 −x4 = [ 2−2]5 −x4 = 20,5x −10 |
| | 4 | |
Mamy więc równanie
[ 2
0,5 x − 10]
0,5 = 2
√x +1 −4
2
0,25 x − 5 = 2
√x +1 − 4
0,25 x − 5 =
√x +1 − 4
0,25 x − 1 =
√x + 1 , x > − 1
| 1 | |
| x2 − 0,5 x + 1 = x + 1 |
| 16 | |
| 1 | |
| x2 − 1,5 x = 0 / * 16 |
| 16 | |
x
2 − 24 x = 0
x*( x − 24) = 0
x = 0 lub x = 24
ale x = 0 nie spełnia wyjściowego równania, więc
x = 24
=====
9 wrz 19:09
Dejwid: dziękuję bardzo za pomoc
9 wrz 22:08