Pierwiastki
Artix1500: Proszę o pomoc
√11−6√2 + √11+6√2
9 wrz 18:18
:): co z tym chcesz zrobic?
9 wrz 18:24
Artix1500: Polecenie to "Oblicz" i nie mogę wystartować
9 wrz 18:27
:): tam nie jest na konu do kwadratu czasem?
9 wrz 18:29
Artix1500: nie własnie jest dokładnie tak jak napisałem ..
9 wrz 18:33
Artix1500: Wynik to niby 6
9 wrz 18:33
Mila:
Spróbujemy przedstawić wyrażenie pod pierwiastkiem jako kwadrat wyrażenia (a−b√2)
11−6√2=(a−b√2)2
6√2=2*a*b√2
Przyjmijmy a=3 i b=1
(3−√2)2=9−6√2+2=11−6√2 zgadza się
Teraz dalej sam.
9 wrz 18:35
:): tak...sprawdzielm.ze tyle wychodzi
9 wrz 18:35
:): jak mila..
9 wrz 18:37
Artix1500: faktycznie .. cały czas starałem się wsadzić to w taki nawias ale coś mi nie szło .. no cóż zły
dzień

Dziękuje za pomoc
9 wrz 18:39
Mila:
Teraz już dobry, bo wiesz jak rozwiązać.
9 wrz 18:40
jarek: Dzięki za objaśnienia!
10 wrz 13:46