podaj
kamil: | | 1 | |
Podaj kompletne wyliczenie współczynnika przy x5 w wyrażeniu otrzymanym z ( |
| − 2x)9 po |
| | 2 | |
rozwinięciu zgodnie z wzorem Newtona.
Pomoże ktoś?
9 wrz 18:15
:): zgodnie z wzorem Newtona....
zobacz jak wygląda współczynnik przy x
5 we wzorze newtona.i tyle
9 wrz 18:17
:): M{9}{2} to jest to "n po k"
| | 1 | |
( |
| )9−2 to jest to x do potegi n−k |
| | 2 | |
i jeszcze zostaje ci −2
5 (bo tam masz −2x..)
przemnóż wszyzstki i przemysl
9 wrz 18:20
Mila:
b=(−2x)
| | | | | | | |
(a+b)n= | an+ | an−1b1+.....+ | bn |
| | | | |
ogólnie :
k=5
| | | | 1 | |
a6= | a9−5*(b)5=U{9!}{5!*4!*( |
| )4*(−2x)5= |
| | | 2 | |
| | 6*7*8*9 | | 1 | |
= |
| * |
| *(−32)x5= |
| | 1*2*3*4 | | 16 | |
=126*(−2)x
5=−252x
5
9 wrz 18:29
kamil: czemu a6 a nie a5?
9 wrz 20:03
kamil: ak+1, co to oznacza? 6 wyraz ciągu trzeba wyliczyć?
9 wrz 20:10
kamil: | | 1 | |
i dlaczego potem a4 zamienia się na ( |
| )2? |
| | 4 | |
9 wrz 20:14
Mila:
Zaraz wyjaśnię .
9 wrz 21:38
Patrycja: Mila pomożesz tu Patrycja zadanie Patrycja przykład 4,5,6,7,8 proszee
9 wrz 21:39
Mila:
b=(−2x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) a4=( |
| )4=( |
| )*( |
| )*( |
| )*( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
Podaję pełne rozwinięcie do momentu uzyskania x
5 ( spróbuj dokończyć)
| | | | 1 | | | | 1 | | | | 1 | |
= | *( |
| )9+ | *( |
| )8 *(−2x)1+ | ( |
| )7*(−2x)2+ |
| | | 2 | | | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | | | | 1 | | | | 1 | |
+ | ( |
| )6*(−2x)3 + | *( |
| )5 *(−2x)4+ | *( |
| )4*(−2x)5+... |
| | | 2 | | | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | |
Widać, że składnik [ | *( |
| )4*(−2x)5] jest na szóstym miejscu w tej sumie. |
| | | 2 | |
9 wrz 22:01
9 wrz 22:02
kamil: dokańczam:
| | 1 | | | | 1 | |
* ( |
| )3 * (−2x)6 + | * ( |
| )2 * (−2x)7 |
| | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | | | |
+ | * ( |
| ) * (−2x)8 + | * (−2x)9 |
| | | 2 | | |
po co liczyłaś te a
4? Co to jest?
11 wrz 15:45
kamil: ?
11 wrz 16:19
Mila:
Żadnego a
4 nie liczyłam tylko a
4
jako a oznaczyłam pierwszy wyraz dwumianu:
b=−(2x)
Interesuje Cię tylko wyraz sumy gdzie po wykonaniu potęgowań jest x
5.
11 wrz 16:44
kamil: | | | | 1 | |
aha rozumiem i teraz wyliczając | * |
| )4, można wyliczyć niewiadomy x5? |
| | | 2 | |
11 wrz 16:48
Mila:
Masz obliczyć wsp. liczbowy przy x
5⇔
szukany wsp.
to (−252)
11 wrz 16:52
kamil: aha, dzięki
11 wrz 17:03
Mila:
11 wrz 17:18