matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
A.:
Czy mógłby ktoś proszę sprawdzić czy dobrze to robię? W tej czerwonej linijce dzielę licznik przez n a mianownik przez n
2
pod pierwiastkiem. Jak to zapisać, tak jak teraz?
√
n(n+2)
−n
lim
n+2−
√
n(n+2)
(
√
n(n+2)
−n)(
√
n(n+2)
+n)
=lim
(n+2−
√
n(n+2)
)(
√
n(n+2)
+n)
n(n+2)−n
2
2n
=lim
=lim
(n+2)
√
n(n+2)
+n(n+2)−n(n+2)−n
√
n(n+2)
2
√
n(n+2)
n
n
n
1
=lim
=lim
=
=1
√
n
2
+2n
n
2
2n
√
+
n
2
n
2
√
1+0
9 wrz 17:35
:):
jest ok
9 wrz 17:37
:):
9 wrz 17:37
A.:
Dziękuję
9 wrz 17:42