Szeregi
Benny: | | 1 | |
Czy jeśli mamy szereg postaci |
| , gdzie a∊C to jego suma będzie wyglądała tak? |
| | n(n+a) | |
9 wrz 17:19
9 wrz 17:20
Benny: | | a | |
Coś mi się pogmatwało  Tak będzie wyglądała suma, gdy będzie |
| ? |
| | n(n+a) | |
9 wrz 17:24
:): nieeee
wtedy będzie
a*( to co napisałem..)
9 wrz 17:26
:):
9 wrz 17:26
Benny: Jeszcze raz od nowa, żeby dojść do porozumienia.
| | a | |
Czy jeśli mamy szereg postaci |
| , gdzie a∊C to jego suma będzie wyglądała tak? |
| | n(n+a) | |
9 wrz 17:27
:): No nie...napisałem ci
| a | | a | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...=a*( |
| + |
| +..) |
| 1+a | | 2*(2+a) | | 1+a | | 2*(2+a) | |
9 wrz 17:29
9 wrz 17:31
:): zobacz 2linijke tego filmiku (nawet go nie włączajac)
9 wrz 17:35
:): (a=4 tam)
9 wrz 17:35
Benny: Chyba się nie zrozumieliśmy

Wiem, że sumę zapisujemy tak jak napisałeś, ale mi chodzi o jej uproszczenie, aby dało się ją
ładnie policzyć.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S=1− |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| , wtedy to uprości się nam do |
| | 1+a | | 2 | | 2+a | | n | | n+a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S=1+ |
| + |
| +...+ |
| czyż nie? |
| | 2 | | 3 | | a | |
9 wrz 17:39
:): | | a | | 1 | | 1 | |
tak..zachodzi taki wzór jak napisałes |
| = |
| − |
| |
| | n(n+a) | | n | | n+a | |
9 wrz 17:41
:): | | a | | 1 | | 1 | |
tak..zachodzi taki wzór jak napisałes |
| = |
| − |
| |
| | n(n+a) | | n | | n+a | |
9 wrz 17:41
:): ale ja nie widze..zeby to sie dla dowolnego a..tak uprościlo...(być moze tak jest..ale od razu
tego nie widac)
9 wrz 17:44
9 wrz 17:44
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dlatego wysłałem ten filmik, bo tam a=4 i S=1+ |
| + |
| + |
| . Zastanawiam się właśnie |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
co będzie, jeśli a będzie bardzo duże.
9 wrz 17:46
:): z tego co patrze.to dla a=4 tak będzie (bo sie ładnie upraszcza)..ale dla dowolnego a...to
niekoniecznie
jakby np a=π
9 wrz 17:49
Benny: Napisałem a∊C
9 wrz 17:52
:): chwila to spróbuje to rozpisać sobie
9 wrz 17:56
:): tak, rzeczywiście, jak a∊N to tak będzie.. po prostu te człony
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| − |
| −...= |
| | 1+a | | 2+a | | 3+a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| − |
| − |
| | 1+a | | 1+(a+1) | | 1+(1+a) | |
maja w mianownikach kolejne liczby naturalne (od 1+a)
i sie SKASUJĄ z tymi dodatnimi...
9 wrz 18:01
:): a∊C nie ma sesnu.... (ujemne) bo wtedy by był jakies mianowniki =0
9 wrz 18:01
Patrycja: błagam 93/10 : 27−4/5 oblicz pomóżcie
9 wrz 18:04
:): OGAAAAAAAAAAAAAAAAAARNIJ SIE



!
9 wrz 18:04
:): (patrycja)
9 wrz 18:04
Benny: No w sumie nie pomyślałem o ujemnych. To zaczynamy liczyć te sumy
9 wrz 18:08
:): 
KMinisz teraz?
9 wrz 18:08
Benny: Kminie, kminie. Od początku kminiłem tylko chciałem się upewnić
9 wrz 18:10
:): no spoko

D
9 wrz 18:11
Benny: Dobra mam pewien szereg i zatrzymałem się przy nim, bo dziwne rzeczy wypisują w książce.
(x1/(2n+1)−x1/(2n−1))
to suma będzie wyglądała jakoś tak:
S=x1/3−x+x1/5−x1/3+x1/7−x1/5+...+x0−x0, widać, że wyrazy się redukują i
zostaje (−x) jak na moje oko.
Jakiś lepszy pomysł?
9 wrz 18:52
Benny: Jednak tam na końcu będzie inaczej i zostanie 1−x.
9 wrz 19:04
:): mi sie już nie chce dzis patrzec na szeregi...moze ktos pomoze..a jak nie to jutro
9 wrz 19:16
Benny: | | 1 | | 3 | |
Czy zbieżność szeregu |
| *( |
| )n mogę badać za pomocą kryterium d'Alamberta? |
| | n | | 5 | |
Może ktoś jeszcze powiedzieć mi co będzie z tą sumą z godz. 18.52?
10 wrz 10:32
Saizou :
Możesz z d'Alamberta, ale szybciej z Cauchye'go
| | 1 | | 3 | |
n√ |
| •(3/5)n= |
| gdy n→∞, zatem szereg jest zbieżny |
| | n | | 5 | |
10 wrz 10:41
Benny: Możesz spojrzeć też na tą sumę? W odpowiedzi na końcu książki jest tak: S=1 przy x>0; S=−1 przy
x<0; S=0 przy x=0
10 wrz 11:05
Benny:
10 wrz 12:56
Benny:
10 wrz 17:28
Benny: Ktoś podpowie coś z tą sumą z 09.09 18:52?
10 wrz 20:45
Mila:
Skąd tam x0 ?
Zostaje wg mnie (x)12n+1−x
A w ogóle, to jakie masz polecenie?
10 wrz 21:17
Benny: To pierwsze co napisałem było błędne.
Napisać sumy częściowe podanych niżej szeregów i znaleźć ich granice. To był akurat ostatni
podpunkt, którego nie za bardzo rozumiem.
10 wrz 21:26
Benny: No właśnie tak mi zostało jak piszesz, ale ten wykładnik w pierwszym czynniku dąży do 0, więc
napisałem 1−x.
10 wrz 21:29
Benny:
11 wrz 16:36