Hay: Wysokość pewnego trójkąta ma długość 5 cm i dzieli go na dwa trójkąty równoramienne.
Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
26 paź 17:07
mysza: Wynika z tego ,że ten trójkąt musi być prostokątny o równycz przyprostokatnych "a"
wtedy wysokość równa jes połowie przeciwprostokatnej (bo jest promieniem okragu
opisanego na tym Δ-cie.
więc skoro połówka przeciwprostokatnej wynosi 5 to c= 10 cm
to pole
P= c*h /2 = 10*5/2=25 cm kw.
26 paź 17:25
Hay: Dziękuje CI bardzo
26 paź 17:43
mysz: oblicz jeszcze obwód bo zapomniałam
akw +akw.= c kw
2 a kw. =100
a kw.= 50
a= 5V2
dodaj a+a+c tojest obwód powinno być 10V2 +10= 10(1+V2)
obwód wynosi 10(1+V2)
26 paź 17:48
Hay: a dlaczego obwód liczysz akw + akw= ckw

?
26 paź 17:52
mysza: to nie obwód to twierdzenie Pitagorasa z którego obliczysz bok "a"



kumasz

?
spadam na "milionerów" nara
26 paź 17:59
Hay: Okay . Jak przyjdziesz to wytłumacz proszę mi , bo napisałaś dodaj a+a+c to jest obwód
26 paź 18:02
mysz: HeJ

no bo obwód to dodajesz długości boków to proste


!
A to co pytałaś to było tw. Pitagorasa aby obliczyć bok "a" bo go nie mieliśmy danego
bo dana była tylko przeciwprostokątna c=10
dlatego a do kwadratu + a do kwadratu równa sie c kwadrat
jak juź masz obliczone a =5v2 TO LICZYSZ OBWÓD
5V2 +5V2+10 = 10(1+V2) i koniec co tu jeszcze rozumieć

? nie denerwuj się bo jest OK
26 paź 19:05
Hay: Aha. Dziękuje CI bardzo ,że mi to wytłumaczyłaś

Powinno być więcej atkich dobrych
ludzi na świecie.Pozdrawiam Cię
26 paź 19:23