Ostatnia cyfra liczby
JJ: Wyznaczyć ostatnią cyfrę liczby 7n + 3n+2 + 11. Jak się za to zabrać?
9 wrz 13:43
JJ: gdzie n ∊ N
9 wrz 13:44
Godzio:
... = 7n + 9 * 3n + 11 = 7n + 3n + 8 * 3n + 11 =
= (7 + 3)(7n − 1 + 7n − 2 * 3 + ... + 7 * 3n − 2 + 3n − 1) + 8 * 3n + 11 =
= 10 * (....) + 11 + 8 * 3n
Liczba 10 * ... + 11 kończy się 1, teraz trzeba sprawdzić w zależności od n, czym
kończy się liczba 8 * 3n
Dla n = 1 ⇒ 24
Dla n = 2 ⇒ 72
Dla n = 3 ⇒ 216
Dla n = 4 ⇒ 648
Dla n = 5 ⇒ 1944
i się zapętla
Mamy zatem
7n + 3n+2 + 11 = k{ ...5, n=4k+1 &...3, n=4k+2 &...7, n=4k+3 &...9, n=4k
9 wrz 14:03
Godzio:
Za szybko się wysłało ...
| | ⎧ | ...5, n=4k+1 | |
| | ⎜ | ...3, n=4k+2 | |
| 7n + 3n+2 + 11 = | ⎨ | ...7, n=4k+3 |
|
| | ⎩ | ...9, n=4k | |
9 wrz 14:04
JJ: Analizuję, dziękuję za pomoc
9 wrz 14:37