Stereometria
Arek: Hej. Moje drugie ostatnie zadanie z którym mam problem...
a.) Kąt rozwarcia stożka ma miarę 30 stopni, a jego wysokość jest równa 4 cm.
Oblicz pole podstawy tego stożka (przyjmij, że tg75 = 2+
√3 ).
b.) Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a pole jego powierzchni bocznej jest równe 8π
cm
2.
Oblicz objętość tego stożka.
c.) Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie większe od pola jego podstawy. Wyznacz kąt
rozwarcia tego stożka.
Bardzo Was proszę o pomoc

Liczę i liczę, a wynik błędny... ( z odp. w książce) Dzięki z góry !
7 gru 21:10
zet:
Pomagam
7 gru 21:20
zet:
Rysunki wykonaj sam , bo strona "wołowato chodzi"

jezeli kąt rozwarcia ma miarę 30
o to
kąt przy podstawie ma miarę 75
o
| | 4 | | 4( 2−√3 | | 4( 2 −√3 | |
r= |
| = |
| = |
| = 4( 2−√3)
|
| | 2+√3 | | (2+√3(2−√3 | | 4−3 | |
więc P= πr
2= π*16*( 2−
√3)
2= 16π( 4 −4
√3+3)=
16π( 7 −4√3) cm2
2/Jeżeli kąt rozwarcia stożka ma miarę 60
o
to przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 2r
więc tworząca stożka ma długość l = 2r
P
b = πr*l = 8π => 2πr
2 = 8π => r
2 = 4 =>
r=2 cm
to
l= 4 cm
z tw. Pitagorasa h
2 = l
2 − r
2 = 16 −4 = 12
to:
H= 2√3 cm
V = ....... podstaw dane i dokończ.......
3/ P
b = 2P
p
πrl = 2πr
2 /:πr
l= 2r => że przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku dł. = 2r
więc kąt rozwarcia stożka ma miarę
60o
7 gru 21:33
Arek: Dzięki przyjacielu ! pomogłeś mi w zagadce

pozdro !
7 gru 21:41