gr
Michał: Niejasności z granicami...
| | 2x+5 | |
1) Rozważmy funkcję f(x)= |
| gdzie x∊R−{1}. Niech (xn) będzie ciągiem o wyrazach |
| | x−1 | |
różnych od 0 i różnych od 1; ponadto lim
n−>+∞ = +
∞ ...
Dlaczego autorzy piszą tu o wyrazach różnych od 0 ? Od kiedy 0 jest wyrazem ciągu ? Przecież
ciąg jest określony dla liczb naturalnych dodatnich
| | −7x+1 | |
2) Oblicz granicę w + nieskończonowści dla funkcji |
| = |
| | √x2+1 | |
To jeszcze rozumiem. Ale dalej jest ponieważ x zbiega do + nieskończoności więc |x|=x. A co jak
x jest równe −5 ? Od kiedy |5|=−5
9 wrz 11:58
be:
1) Mylisz "numer" wyrazu z wyrazem
9 wrz 12:05
be:
w 2) nie czytasz ze zrozumieniem ... więc i nic "nie świta"
9 wrz 12:06
J:
ad 2) sprawa jest oczywista, jeśli: x → + ∞ , to: IxI = x , gdyby: x → −∞,to:IxI = −x
ad1) nie rozumiem Twojego pytania ... 0 może być wyrazem ciągu
9 wrz 12:07
Aga1.: 0 może być i często jest wyrazem ciągu.
Np. an=2n−2
a1=0
9 wrz 12:08
Michał: A x
n to nie był ten ciąg argumentów

To skąd się tam wzięło : o wyrazach różnych od 0 i różnych od 1 (to są wartości dla konkretnych
wskaźników tak

)
Chodzi mi też o stwierdzenie w zwiazkuz z definicjami: [P[Rozpatrzmy teraz pewien ciąg a
n o
wyrazach należących do sąsiedztwa S(x
0) zbieżny do liczby x
0]]
To te wyrazy należące do sąsiedztwa to punkty na osi X które się zbliżają do tego konkretnego
punktu x
0 na osi X, czy wartości dla tych punktów na osi X które się zbliżają dokonkretnego
x
0 na osi X (wartości tzn no to na osi Y co odpowiada tym na osi X)

9 wrz 12:23
be:
w 1) ... przekształć swoje f(x) do postaci kanonicznej i nie będziesz zadawał takich pytań
Panie sztudent
9 wrz 12:39
Michał: J , zrozumiałem już 2) dzięki Tobie
Zerkniesz na mój post 12:23 i spróbujesz jeszcze w tym mi pomóc
9 wrz 13:13
J:
xn , to ciąg argumentów ( elementów należących do dziedziny funkcji ) ,
a więc ciąg zmierzający po osi OX do argumentu x0
9 wrz 13:17