Najniższa wartość ilorazu
Sambabamba: | | n+m | |
Dla m∊(1,9) i n∊(1,9) wyznacz najniższą wartość w wyrażeniu |
| |
| | mn | |
Bardzo proszę o wskazówki jak zacząć te zadanie czy jakiej użyć metody!
8 wrz 23:56
:): | n+m | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| i wdać, że pytanie jest sformułowane ŻLE  |
| nm | | m | | n | |
bo nie ma takeigo argumentu (w tym przedziale)
(najmniej by było dla n=m=1)
9 wrz 00:19
:): tzn dla n=m=9 **
9 wrz 00:21
:): chyba, że to naturalne liczby to n=m=8
DOobr..juz mi sie nie chce odpisywac samemu sobie
9 wrz 00:33
PW: Na pytanie "jakiej użyć metody" najlepszą odpowiedzią jest:
− Jak najprostszej.
Wypisać wszystkie możliwe wartości licznika i wszystkie możliwe wartości mianownika, po czym
dzielić licznik przez mianownik.
9 wrz 16:26