funkcja liniowa
ana.: Witam mam bardzo ważne pytanie, na które potrzebuję konkretnej odpowiedzi

Mam taki układ równań:
a(−2)+b=8
a(0)+b=−3
Rozwiązując to np metodą podstawiania co mam zrobić z a(0) przecież nie mogę pomnożyć tego
wyrazu bo "a" zniknie .. (no chyba ze się mylę)
Dziękuję za rozwianie wątpliwości
8 wrz 22:56
Mila:
a*0=0 niezależnie od wyboru a.
b=−3
−2a−3=8
−2a=11
8 wrz 23:03
Humaniści_Górą : 8=−2a+b
−3=b /(−1)
8=−2a+b
3=−b +
11=−2a /2
a=−5,5 b=−3
a może zniknąć
8 wrz 23:03
henrys: ale tylko na chwilę
8 wrz 23:03
ana.: Dzięki wielkie

To jednak dobrze wyszło
8 wrz 23:28