obliczenia
calgon: pomocy

(3
2/3 −
√3) (3
2/3 +
√3)
_____________________________ =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(0,75)−3*(1 |
| )−3 + 23 |
| + 23 |
| + 23 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
wyszło mi:
co z tym zrobić?
8 wrz 22:11
Godzio:
Można skrócić przez 3 jeszcze otrzymując:
8 wrz 22:12
Godzio:
A wynik na pewno dobry? (sprawdź mianownik

)
8 wrz 22:13
olekturbo: mianownik:
| | 3 | | 4 | | 64 | | 27 | |
( |
| )−3 * ( |
| )−3 = |
| * |
| = 1 |
| | 4 | | 3 | | 27 | | 64 | |
1+70= 71
8 wrz 22:18
Godzio:
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
Może prościej, ( |
| )−3 * ( |
| )−3 = ( |
| * |
| ) −3 = 1 |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
8 wrz 22:24
calgon: | | 1 | |
Żle przepisałam mianownik tam wszędzie ma być nie 21 |
| tylko 211/3 |
| | 3 | |
i to wtedy będzie 1+23 czyli 24, tak? W odpowiedzi jest, że ma wyjść wynik = 1
8 wrz 22:26
calgon: * 231/3 ja to pisać nie umiem...
8 wrz 22:26
Godzio:
21, czy 23? Tak czy siak nie wyjdzie 1.
1 + 21
1/3 + 21
1/3 + 21
1/3 = 1 + 3 * 21
1/3 =

?
8 wrz 22:27
Godzio:
1 + 3 * 23
1/3 
dalej nic
8 wrz 22:28
daras: przepisz jeszcze raz...
8 wrz 22:47
calgon: Już znalazłam błąd.... 3
3/2 a nie 3
2/3... za mało snu, za dużo zadań stąd takie błędy,
przepraszam
8 wrz 22:50
daras: kolorowych...
8 wrz 22:53
calgon: jeszcze trochę się muszę niestety pomęczyć xD
8 wrz 22:57