calki
jakubs: Mam obliczyć masę bryły Ω, jeżeli jej gęstość w punkcie (x,y,z) jest równa kwadratowi
odległości tego punktu od początku układu współrzędnych.
Chodzi mi o tę gęstość, czy to będzie ?
a) ϱ(x,y,z) = (x+y+z)2
b) ϱ(x,y,z) = x2+y2+z2
a czy b? Mi się wydaje, że a, ale w notatkach z poprzednich lat widzę b i nie wiem sam, czy
dobrze myślę.
8 wrz 21:22
daras: B
8 wrz 21:36
Godzio:
Odległość punktu A(x,y,x) od B(0,0,0) to D = (x − 0)2 + (y − 0)2 + (z − 0)2 więc odp. b
8 wrz 21:37
daras: z tw. Pitagorasa w 3 wymiarach: r = √x2 + y2 + z2
a skoro ϱ ~ r2 ~ (x2 + y2 + z2)
8 wrz 21:38
jakubs: Właśnie do tego doszedłem, takie proste, a ja taki ....
Dziękuję
8 wrz 21:42
jakubs: Tym razem mam całeczkę krzywoliniową:
∫
Cxydx+(xz+1)dy+(xy−1)dz , C to okrąg o środku (1,2) i promieniu r, skierowana zgodnie ze
wskazówkami zegara.
Nie wiem co z t, jak się zmienia ?
9 wrz 14:22
9 wrz 14:28
jakubs: Jestem w domu, u mnie w miejscowości nie ma biblioteki z takimi cudami jak całki, a wszystko
musiałem oddać do biblioteki AGH we wakacje, bo bym musiał płacić...
9 wrz 14:30
jakubs: Wydaje mi się, że będzie t∊[0,2π], choć nie jestem pewien.
9 wrz 14:32