matematykaszkolna.pl
cała potrojna Asiaczek: Oblicz objętość bryły ograniczonymi powierzchniami z<=1−x2−y2 i z>= 0 Wiem, ze trzeba to policzyć za pomocą całki potrójnej ale nie jestem pewna jak dokładnie. Po narysowaniu tego wychodzi mi parabola eliptyczna przesunięto o jedna jednostkę w górę i ramionami skierowanymi w dol.
8 wrz 21:08
J: a dlaczego trzeba za pomocą potrójnej ?
8 wrz 21:12
J: jeśli podstawisz z = 0 , to znajdziesz obszar całkowania w płaszczyźnie X0Y , przejdziesz na współrzędne biegunowe i po problemie
8 wrz 21:14
Asiaczek: Zwyczajnie matematyczka zawsze kazała tego typu zadania liczyc potrojna, bo 3 współrzedne a nie dwie
8 wrz 21:21
J: Obszarem całkowania jest okrąg o środku S(0,0) i promieniu r = 1 współrzędne biegunowe: x = rcosφ y = rsinφ Obszar całkowania D: 0 ≤ φ ≤ 2π 0 ≤ r ≤ 1 V = ∫∫(1 − r2)*rdrdφ
8 wrz 21:26
Asiaczek: Juz nie potrzebuje pomocy i to rozwiazanie które podałeś jest błędne ale dzięki za dobre chęci
8 wrz 21:41
dyskretna to zuo!: na pewno jest dobrze emotka a jeśli faktycznie potrójną trzeba się męczyć to dorzucasz z=z i za "z" podstawiasz powierzchnię ograniczającą od góry
8 wrz 23:40
J: Widać Asiaczek nie ma bladego pojęcia,że objętość bryły mozna też obliczyć za pomocą całki podwójnej ...., ale może jeszcze jeszcze się dowie
9 wrz 07:59
daras: objętość walca liczyć całkami−tego powinni uczyć w podstawówce a swoja droga to podświadomie sprowadzała do dwuwymiarowego problemu= parabola zamiast paraboloidy emotka
9 wrz 14:27