Wzory skroconego mnozenia ?
PZDR: (−4x+3y)2
Ile to wynosi ? 16x2 + 8xy + 9y2
czy
9y2− 24xy+ 16x2
Trzeba to liczyć ze wzoru skróconego mnożenia pierwszego (kwadrat sumy) czy (kwadrat różnicy)
Bo nie jestem pewien ale chyba trzeba zamienić (−4x+3y)2 na (3y+(−4x))2=(3y−4x)2
Jak myślicie ?
8 wrz 21:06
olekturbo: licz tak jak (a−b)2
8 wrz 21:06
J:
druga wersja
8 wrz 21:07
PZDR: czyli mając wzory skróconego mnożenia (a+b)2 to zał. A>0 i B>0 ?
Tak warunek musi być spełniony inaczej zamienić to na różnicę kwadratów ?
8 wrz 21:08
J:
masz wzory: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a−b)2 = a − 2ab + b2
8 wrz 21:15
PZDR: No ale początkowy jest niby na sumę kwadratów z tym że a<0 i musiałem to zamienić na różnicę,
zawsze tak trzeba ?
8 wrz 21:17
olekturbo: z Ciebie to jest chyba humanista
8 wrz 21:18
J:
(a − b)2 = [ a + (−b)]2 = a2 +2*a(−b) + (−b)2 = a2 − 2ab + b2
8 wrz 21:20
PZDR: @J Dziękuje bardzo o to mi właśnie chodziło ale chciałem się upewnić
8 wrz 21:21