UUdowodnij że, iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych jest parzysty.
Bauan: Udowodnij że, iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych jest parzysty.
n*(n+1)=?, parzyste czyli musi być podzielne przez dwa nie dając reszty, jak to zapisać?
8 wrz 20:46
RJS:
Ja bym wziął takie liczby 2n i 2n+1
2n(2n+1) Widać, że iloczyn jest podzielny przez 2 dla każdej n∊C
Ale niech ktoś inny się wypowie
8 wrz 20:49
===:
z dwóch kolejnych liczb jedna jest parzysta
a można i tak
2n(2n+1)
8 wrz 20:52
J:
liczby: 2n oraz 2n+ 1 nie są kolejnymi liczbami
8 wrz 20:53
J:
nie było wpisu...
8 wrz 20:53
Bauan: n*(n+1)2=2n
o to chodzi?
8 wrz 21:00
anaisy: 1. sposób. Wśród dwóch kolejnych liczb calkowitych dokładnie jedna jest parzysta, zatem ich
iloczyn jest liczbą parzystą.
2. sposób. Mamy możliwe dwa przypadki.
Pierwszy: n jest parzysta, czyli n=2k dla k∊Z. Dany iloczyn jest równy
n(n+1)=2k(2k+1)=2(k*(k+1)). Powyższa liczba jest iloczynem 2 i k(k+1), zatem jest parzysta.
Drugi: n jest nieparzysta, czyli n=2k−1 dla k∊Z. Wtedy n*(n+1)= (...)
9 wrz 16:18