Równania tryg
Metis: Czy tenrozwiązany przykład jest dobrze rozwiązany? O.o
3ctg(2x+π)=−
√3 /:3
8 wrz 20:42
Metis: Zła składnia na początku:
Czy ten przykład jest dobrze rozwiązany? O.o
8 wrz 20:43
J:
dobrze
8 wrz 20:48
Metis: Mam różne odpowiedzi
8 wrz 20:51
J:
a jakie masz ?
8 wrz 20:56
8 wrz 20:57
Mila:
Dobrze.
Może w innym przedziale podana jest odpowiedź, napisz , co tam masz w książce.
8 wrz 20:59
Mila:

W niektórych podręcznikach podają rozwiązanie ujemne dla tgx i ctgx z przedziału (0,π)
Pierwsza linijka:
8 wrz 21:22
Metis: Dziękuje
Milu
8 wrz 21:23
Mila:
8 wrz 21:27
Metis: Mam taki postój z |sin2x|<1 , rozpisuję na podstawie definicji wartości bezwzględnej
−1<sin2x<1 i nie wiem co zrobić teraz z tym wyrażeniem. Wykres?
8 wrz 21:37
Joe Black: Narysuj i pisz co widzisz
8 wrz 21:53
Mila:
0≤sin2x≤1 dla x∊R
zrezygnuj z równości z prawej i będziesz w domu.
8 wrz 21:59
Metis: No tak, wszystko pięknie widać z wykresu

Dziękuje Wam

Muszę nabrać wprawy i pewności w tej trygonometrii bo czuję się w niej niepewnie.
8 wrz 22:01
Mila:
To jaką dałeś odpowiedź?
8 wrz 22:07
Benny: Można tak?
sin2x<1
1−sin2x>0
cos2x>0 itd.?
8 wrz 22:10
Godzio:
Można
8 wrz 22:16
Metis: x=πk , k∊Z
8 wrz 22:20
Metis: Nie chyba źle
8 wrz 22:24
Joe Black: | | π | |
Wg mnie to x≠ |
| +kπ, k∊Z |
| | 2 | |
8 wrz 22:26
8 wrz 22:32
Joe Black: nom
8 wrz 22:34
Mila:
Mają być przedziały. To jest nierówność.
8 wrz 22:38
Joe Black: Czyli nie można pójść na łatwiznę
8 wrz 22:44
Metis: Nie wiem jak to zapisać
8 wrz 22:45
Joe Black: | | π | | π | |
Np. x∊<kπ, |
| +kπ)u( |
| +kπ,π+kπ) , k∊Z ,tak Mila ? |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 22:48
Metis: | | π | |
Czemu wyrzucasz |
| ? Mam nierówność słabą. |
| | 2 | |
8 wrz 22:49
Joe Black: | | π | |
Bo |sin2x| ma być mniejsze od 1, a dla x= |
| −> |sin2x|=1 |
| | 2 | |
8 wrz 22:51
Metis: Jasne

Więc przedział który napisałeś jest chyba
8 wrz 22:54
Joe Black: Też mi się tak wydaję, ale jak się wypowie fachowiec to od razu inaczej
8 wrz 22:55
Mila:

Dobrze
Joe. Tylko na końcu nawias domknięty " >".
| | π | | π | |
Wyrzuca |
| , bo sin |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
Albo może tak:
Co masz
Metisku w odpowiedzi?
8 wrz 23:00
Joe Black: Czemu na końcu domknięty ?
Myślałem, że jak na początku dałem < to wystarczy...
Bo jak wstawię > to znowu będzie początek... ale no widocznie tak trzeba
8 wrz 23:04
Metis: Milu to tylko część zadania.
Z resztą nie miałem problemu. Tylko z wyznaczeniem dziedziny − kiedy dany ciąg jest zbieżny.
Dziękuje jeszcze raz Tobie Milu , i Tobie Joe.
8 wrz 23:15
Mila:
Dobranoc
8 wrz 23:18
Metis: Dobranoc
8 wrz 23:23