Równość funkcji
Davo: Cześc, bardzo proszę o pomoc − sprawdź czy podane funkcje są równe
f(x) = 1/ [x] (wartość bezwgl. z x)
g(x) = sgn x/ x
Dzięki
8 wrz 20:36
J:
Nie są , bo maja rózne zbiory wartości
8 wrz 20:40
RJS:
Dwie funkcje są równe , wtedy i tylko wtedy , gdy mają równe dziedziny i dla każdego argumentu
x odpowiadające wartości obu funkcji są równe
8 wrz 20:40
Davo: No w odpowiedziach właśnie jest napisane, że są równe ...
8 wrz 20:41
Nuti: Te funkcje Są RóWNE!
Mają dokładnie te same dziedziny (R bez zera) i wartości dla wszystkich argumentach.
Być może @J wprowadził w błąd fakt, że @Davo przy definiowaniu pierwszej funkcji użył symbolu
części całkowitej, a później dodał, że chodzi mu o wartość bezwzględną (symbol |x|).
sgn(x)=1 dla x pozytywnych, a −1 dla negatywnych.
|x|=x dla x pozytywnych, a −x dla negatywnych, czyli |x|=(sgn x) * x − no i, rzecz jasna,
wszystko jedno, czy mnożymy czy dzielimy przez sgn x.
12 wrz 22:42