kombinacje zbioru liczb
gedurian: Witajcie, mam problem z zadaniem z kombinacji − nie bardzo wiem jak je ruszyć:
Ze zbioru liczb {1,2,3...88}
losujemy jednocześnie trzy liczby. Na ile sposobów możemy otrzymać liczby, których:
− suma jest podzielna na 3.
− iloczyn jest podzielny przez 3.
− iloczyn niepodzielny przez 3.
− suma kwadratów podzielna na 3.
− suma kwadratów niepodzielna na 3.
− iloczyn kwadratów podzielny na 3.
− iloczyn kwadratów niepodzielny na 3.
Proszę o wytlumaczenie tego zadania, ponieważ w ogóle go nie rozumiem

Wyznaczyłem sobie 3
zbiory liczb, których reszta z dzielenia przez 3 jest równa kolejno 0,1,2. Nie wiem co dalej,
z góry proszę o szybką pomoc

.
8 wrz 20:23
gedurian: Bardzo prosze o pomoc, ogromnie mi na niej zależy
8 wrz 20:34
PW: Niech to będą zbiory Z0, Z1 i Z2. Chcąc otrzymać trójkę o sumie podzielnej przez 3 musimy
losować:
− wszystkie trzy liczby ze zbioru Z0
lub
− wszystkie trzy ze zbioru Z1
lub
− po jednej z każdego zbioru.
Jeżeli to już wszystkie możliwości, to liczyć, jeżeli nie − dopisać i liczyć.
8 wrz 20:35
gedurian: Ok, a w przypadku iloczynu?
8 wrz 20:39
PW: Nijak inaczej, tylko co najmniej jedna musi być podzielna przez 3, czyli
− wszystkie trzy z Z0
lub
− dwie z Z0 i jedna z pozostałych
lub ...
Szybciej będzie policzyć zdarzenia przeciwne (jak znalazł do następnego punktu).
A co do pierwszego punktu nie podejmiesz dialogu?
8 wrz 21:04
gedurian: niektóre już mam, zastanawiam się jeszcze nad tymi kwadratami.
po co wprowadzać zmienne typu x = 3k, x= 3k+1, x + 3k+2? i podnosić to potem do kwadratu? Pytam
ponieważ takie samo zadanie tylko dla 2 losowanych kul miałem na lekcji. Nie wiem jak to
rozwiązać dla 3
8 wrz 21:11
PW: To są właśnie Twoje zbiory Z0, Z1 i Z2, np.
Z1 = {x: x = 3k+1},
gdzie k są z odpowiedniego zakresu liczb naturalnych (takiego żeby x nie przekroczyły 88).
Zapis 3k+1 pokazuje, że po podzieleniu przez 3 reszta wyniesie 1.
8 wrz 21:19
gedurian: Mam problem z ustaleniem tych możliwości w kwadratach.
8 wrz 21:46