Równania wykładnicze z parametrem.
xcc: Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R \{−3}, równanie
ma rozwiazanie?
Wiem, że jest to szereg geometryczny gdzie a
1=4
x, q=4
x i z założeń szeregu wychodzi, że
x<0 i na "chłopski rozum" Lewa strona równania zawsze jest większa od 0, więc Prawa również
musi, aby było rozwiązanie, ale naprawdę nie umiem do tego dojść, bo już mam mętlik w głowie,
mimo że na początku wydało mi się to zadanie w miarę proste, szczególnie, że przed chwilą
| | 4x | |
zrobiłem podobne i groźniej wyglądające  . Obliczyłem sumę szeregu S= |
| , |
| | 1−4x | |
| | 1 | |
podstawiłem zmienną t=4x gdzie t>0 i narysowałem wykres f homograficznej − |
| −1 i zbiór |
| | t−1 | |
wartości wyszedł Zw=(−
∞;−1)∪(0;+
∞), tyle że nawet nie wiem jak zinterpretować ten wynik i nie
wiem jak użyć dziedzinę x<0

. Proszę o pomoc kogoś kto ma chwilkę czasu.
PW:
4
x jest liczbą dodatnią (z natury rzeczy), ale jednocześnie mniejszą od 1 (warunek
sumowalności ciagu geometrycznego). Wobec tego
jest ilorazem 2 liczb dodatnich − nie może przyjmować wartości ujemnych.
xcc: Właśnie sam do tego doszedłem, że przecież dałem warunek, że q∊(0;1) gdzie q=4
x=t, więc t nie
może być do nieskończoności tylko do 1

małe przeoczenie, a tyle czasu mi zajęło
wypatrzenie. Tobie PW dziękuję również

Pozdrawiam.