matematykaszkolna.pl
Równania wykładnicze z parametrem. xcc: Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R \{−3}, równanie
  m  
4x+42x+43x+...=

m+3  
ma rozwiazanie? Wiem, że jest to szereg geometryczny gdzie a1=4x, q=4x i z założeń szeregu wychodzi, że x<0 i na "chłopski rozum" Lewa strona równania zawsze jest większa od 0, więc Prawa również musi, aby było rozwiązanie, ale naprawdę nie umiem do tego dojść, bo już mam mętlik w głowie, mimo że na początku wydało mi się to zadanie w miarę proste, szczególnie, że przed chwilą
 4x 
zrobiłem podobne i groźniej wyglądające emotka. Obliczyłem sumę szeregu S=

,
 1−4x 
 1 
podstawiłem zmienną t=4x gdzie t>0 i narysowałem wykres f homograficznej −

−1 i zbiór
 t−1 
wartości wyszedł Zw=(−;−1)∪(0;+), tyle że nawet nie wiem jak zinterpretować ten wynik i nie wiem jak użyć dziedzinę x<0 . Proszę o pomoc kogoś kto ma chwilkę czasu.
8 wrz 20:15
PW: 4x jest liczbą dodatnią (z natury rzeczy), ale jednocześnie mniejszą od 1 (warunek sumowalności ciagu geometrycznego). Wobec tego
 4x 

1 − 4x 
jest ilorazem 2 liczb dodatnich − nie może przyjmować wartości ujemnych.
8 wrz 20:26
xcc: Właśnie sam do tego doszedłem, że przecież dałem warunek, że q∊(0;1) gdzie q=4x=t, więc t nie może być do nieskończoności tylko do 1 emotka małe przeoczenie, a tyle czasu mi zajęło wypatrzenie. Tobie PW dziękuję również emotka Pozdrawiam.
8 wrz 20:52