potęgi
calgon: Liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast w jest liczbą
wymierną
x=3√16*(0,125)−1/2
8 wrz 19:34
lerep: 16 to 2
4
Pierwiastek 3 stopnia z 16 to 16 do potęgi 1/3.
Jak mimo tego nie dasz rady to pisz
8 wrz 19:53
Eta:
x=....=217/6
8 wrz 19:55
calgon: wychodzi mi coś takiego:
161/3 * (5−1/3)−1/2 = 161/3*51/6
8 wrz 20:51
calgon: da się to obliczyć?
8 wrz 21:44
Eta:
0,125≠ 5−1/3 bo 0,125=(0,5)3= 2−3 to (0,125)−1/2= 23/2
i 3√16= (24)1/3= 24/3
to:
x=24/3*23/2= 217/6
8 wrz 22:27