Napisz wzór funkcji liniowej f(x)
CJ: Napisz wzór funkcji liniowej f(x) wiedząc, że:
a) f(−x+4)=g(x)−5
g(x)−funkcja liniowa okresowa przechodząca przez punkt P(−3;5)
b)f(−3x+4)=2h(x−1)−3x
h(x)−funkcja liniowa parzysta przechodząca przez punkt P(−7;12)
8 wrz 19:12
Aga1.: @CJ masz odp.?
8 wrz 20:29
J:
Dziwne zadanie...
z treści wynika,że: g(x) = 5
f(−x+4) = 5 − 5 = 0 , zatem x0 = (−x + 4) jest miejscem zerowym
mamy: 0 = a(−x+4) + b ⇔ b = a(x−4)
szukana funkcja: f(x) = ax + ax − 4a = 2ax − 4a = 2a(x − 2)
8 wrz 20:34
henrys: a) g(x)− okresowa więc i przechodzi przez (−3,5) więc g(x)=5 dla każdego x
f(−x+4)=0
8 wrz 20:34
Aga1.: a)f(x)=ax+b − szukana funkcja
f(−x+4)=a(−x+4)+b=−ax+4a+b, g(x)=5
i f(−x+4)=0
to
−ax+4a+b=0⇒a=0 i b=0
odp.
f(x)=0
Tak mi wyszło
8 wrz 22:32
henrys: no tak, bo g(x)=5 dla wszystkich x więc f jest funkcją stałą
8 wrz 22:42
J:
@Aga1 ... a po czym wnioskujesz,że jeśli: −ax + 4a + b = 0 ⇒ a = 0 i b = 0 ?
9 wrz 10:19
Nuti: Według mnie mieszanie parametrów a i b jest zbędne. Po prostu:
jak słusznie zauważyliście, funkcja g −− jako funkcja i liniowa i okresowa −− musi być stała,
czyli (skoro na dodatek przyjmuje gdzieś wartość 5), mamy dla każdego x: g(x)=5.
Stąd dla każdego x: f(−x+4)=0, czyli dla każdego rzeczywistego x zachodzi f(x)=0 (bo zbiór
wszystkich −x+4 jest identyczny ze zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych, gdyż funkcja
h(x)=−x+4 jest różnowartościowa i na) i to koniec.
f(x)=0 dla wszystkich x z R.
b) jeszcze potrzebne? − liniowa parzysta też musi być stała.
9 wrz 11:18
Aga1.: @ Nuti, podałam ogólny przypadek, w tym przypadku masz rację.
@J, wykorzystałam równość funkcji ( tak jak równość wielomianów).
P.S. Przez dłuższy czas nie rozwiązywałam zadań i wyszłam z wprawy.
Jak coś to mnie poprawcie.
9 wrz 11:59