Planimetria
Witam: Na boku trójkąta równobocznego ABC o boku dł. a zbudowano równoramienne trójkąty prostokątne,
wierzchołki przy kątach prostych wyznaczają nowy trójkąt DEF, oblicz jego pole.
Dane:
a
Szukane:
x
Proszę o pomoc, jak zrobić to zadanie
8 wrz 18:31
Aga1.: Zacząć od rysunku
8 wrz 18:57
Mila:

Podpowiedź:
W ΔMLC:
Oblicz b
∡MCL=45
o+60
o+45
o
8 wrz 19:02
Mila:
Idę na kolacje. Powodzenia.
8 wrz 19:03
Witam:

Coś postarałem się zrobić, ale ciężko, bo nie idzie mi rysowanie tutaj
8 wrz 19:03
Mila:
Zamiast KLM ma być DEF.
8 wrz 19:04
Witam: nie wiem mi przyszedł do głowy tylko z twierdzenia pitagorasa
b
2 + b
2 = a
2
2b
2 = a
2
nie wiem poddaje się
8 wrz 19:12
Aga1.: Początek
8 wrz 19:17
Aga1.: Jakim trójkątem jest tr. DEF?
Jak obliczyć DE?
8 wrz 19:23
Witam: Wydaje mi się że trójkąt DEF jest trójkątem równobocznym.
8 wrz 19:27
Aga1.: 
, tylko to trzeba udowodnić
8 wrz 19:30
Witam: Jest równoboczny bo ΔADF, ΔDCE i ΔEBF są przystające i jest to cecha bok,kąt,bok
8 wrz 19:35
Aga1.: Ile wynosi miara kąta CML?(tak jak na rysunku Mili)
8 wrz 19:53
Witam: 150o
8 wrz 20:01
Mila:
Możesz obliczyć bok c2=|ML|2 z tw. cosinusów i jesteś w domu.
8 wrz 20:19
Witam: ∡MCL = 150o
∡CML = 45o
8 wrz 20:20
Aga1.: c2=b2+b2−2b*b*cos1500
8 wrz 20:37
Witam: c
2=b
2+b
2−2b*b*cos150
0
c
2=2b
2−2b
2*cos150
0
c
2=2b
2+
√3b
2
c
2=b
2(2+
√3)
c
2=2a
2 +
√3
Dobrze?
8 wrz 20:50
Witam: Czy gdzieś zrobiłem błąd?
8 wrz 21:05
8 wrz 21:17
Witam:
Proszę o sprawdzenie.
8 wrz 21:35
Witam: Jeśli wynik jest dobry, to mam jeszcze pytanie, bo nikt nie odpowiedział wcześniej.
Ten trójkąt jest równoboczny ponieważ ΔADF, ΔDCE i ΔEBF są przystające i jest to cecha
bok,kąt,bok, tak?
8 wrz 21:59
Witam: Może ktoś potwierdzić i odpowiedzieć?
8 wrz 22:18
Aga1.: W ostatniej linijce masz błąd 21:35 ( nie możesz skrócić 2)
8 wrz 22:20
8 wrz 22:43
Mila:
Możesz wymnożyć przez
√3
8 wrz 22:49
CULI: Hmm dziwne, bo teraz sprawdziłem i prawidłowa odpowiedź w arkuszu to
W arkuszu jest zatem błąd,
Mila?
8 wrz 23:02
Mila:
Nie, to jest to samo. Inna postać:
| | 3 | | 3 | | 1 | |
[(√3a2+ |
| a2]:4=[(√3a2+ |
| a2]* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √3a2 | | 3a2 | | 2a2√3 | | 3a2 | | 2a2√3+3a2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
Masz kłopoty z rachunkami, popracuj nad tym.
8 wrz 23:08
Witam: A jakiego rodzaju zadania mogę wykonywać żeby poprawić sprawność typowo rachunkową?
8 wrz 23:12
Witam: i dziękuję
8 wrz 23:12
Mila:
Np. przekształcanie wzorów. Rozwiązywanie równań ze współczynnikami ułamkowymi.
Jutro coś znajdę ,to wrzucę linka, ale może masz w zbiorze?
8 wrz 23:34