Ciągi
Olo: Witam! Proszę o dokładne wytłumaczenie jaki wzór, czy też przekształcenie nalezy zastosować aby
rozwiązać zadanie:
Wyznacz an jesli o ciągu (an) n∊N+ wiadomo, że : an+1 = n+4
8 wrz 18:23
===:
chyba miało być an+1=n+4
8 wrz 18:26
Olo: tak, przepraszam nie zauważułem
8 wrz 18:31
olekturbo: an+1 = n+4
an = (n−1)+4 = n+3
8 wrz 18:34
Olo: czyli poprostu za n podstawiamy n−1?
8 wrz 18:39
olekturbo: tak
8 wrz 18:41
PW: Jak można podstawić n−1 za n? Takich konstrukcji myślowych należy unikać. Zadanie polega
znalezieniu związku między wskaźnikiem (numerem wyrazu w ciągu) a jego wartością. Można było
pomyśleć tak:
an+1 = n + 4,
czyli
an+1 = n + 1 + 3
− widać, że wartość wyrazu jest o 3 większa od jego numeru. Używając dodolnego symbolu na numer
wyrazu, np. k, można to zapisać jako
ak = k + 3.
8 wrz 19:03